Zanimivosti

Med izvajanjem obnovitvenih del odkrili ječo Drakule

J.P.
2. 10. 2014, 12.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Arheologi so prepričani, da so v gradu Tokat na severu Turčije odkrili temnice, predore in vojaško zaklonišče, kjer je bil v 15. stoletju v ujetništvu človek, ki je irskega pisca Brama Stokerja navdihnil, da je napisal Drakulo. Do odkritja je prišlo med restavratorskimi deli – kot se je izkazalo, so skrivni predori grad povezovali z bližnjimi kopelmi in vojaškim zakloniščem.

Odkrili so tudi dve ječi, kjer naj bi Vlada III. Tepesa v ujetništvu imeli otomanski Turki.

Kot poročajo turški mediji, so se obnovitvena dela na gradu začela izvajati leta 2009, do odkritja predorov in ječ pa je prišlo med nedavnim restavriranjem obrambnih branikov. »Grad je prepreden s skrivnimi predori,« je povedal arheolog Ibrahim Cetin. »Težko je oceniti, kje točno so zadrževali Drakulo, a skoraj gotovo v eni od ječ.«

Princ Vlad in njegov brat Radu naj bi bila ujetnika na gradu Tokat leta 1442. V tem času naj bi Vlad še posebej zasovražil Turke. Tako je še začasa življenja zaslovel zaradi svoje prekomerne krutosti. Leta 1462 se je umaknil iz bitke z Otomani, nato pa pred romunskim mestom Targoviste na kole nataknil 20.000 ljudi. Ko so sovražne sile prispele na njegov prag, so se zaradi prikazane brutalnosti obrnile proti Konstantinoplu. Vlada so sčasoma aretirali, umrl pa naj bi v bitki z Otomani leta 1476.