Zanimivosti

Bosanskemu dečku »kupil« nov obraz

J.P.
10. 5. 2014, 18.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Britanski vojak, ki je na mirovni misiji v Bosni opazil hudo deformiranega dečka, je deset let zbiral denar, da bi fant lahko dobil nov obraz. Dečku se ni izneveril.

Nekdanji narednik, danes 44-letni Wayne Ingram iz Dorseta v Veliki Britaniji je takrat štiriletnega Stefana Savića spoznal na mirovni odpravi na Balkanu.

Stefan se je rodil s prirojeno nepravilnostjo, zaradi katere ni imel nosu, njegove oči pa so bile 4,5 centimetra bolj narazen kot običajno. Ingram, oče dveh otrok je dečku obljubil, da mu bo omogočil najboljšo možno zdravniško pomoč. »Bil je povsem običajen fant, ki se svojih nepravilnosti ni zavedal,« je povedal Ingram, »a bi ga lahko ubile, saj je težko dihal.«

»Odkar poznam Stefana, ga nisem slišal pritoževati se. Med nama bo vedno ostala neločljiva vez.«

Da bi zbral potrebna finančna sredstva, je pisal številnim zvezdnikom – odgovoril mu je le David Beckham, ki mu je vljudno pojasnil, da je za tisto leto že izbral svoje dobrodelne organizacije. Kirurg dr. David Dunaway za svoje usluge sicer ni zahteval plačila, Ingram pa je vseeno moral kriti potne stroške, stroške nastanitve in stroške zdravljenja.

Stefan je takrat potreboval tri operacije – eno za odstranitev zob, drugo za rekonstrukcijo nosu in tretjo za rekonstrukcijo lobanje. Že takrat pa so jih zdravniki opozorili, da bo deček čez deset let potreboval dodatne operacije. Če je Ingram prvotno zbral 103.000 evrov, ga je čakalo še dodatnih 24.000, da se je sedaj 14-letni Stefan lahko znova vrnil na operacijsko mizo dr. Dunawayja, ki za svoje usluge vnovično ni zahteval plačila.

Stefan se je rodil s prirojeno nepravilnostjo.

Stefan bo najverjetneje potreboval še dodatno operacijo nosu in zobovja, v zadnji pa naj bi mu popravili ustno nebo. Ingrama je Stefan napredek tako navdahnil, da je po končani vojaški karieri postal bolničar: »Odkar poznam Stefana, ga nisem slišal pritoževati se. Med nama bo vedno ostala neločljiva vez.«