Zanimivosti

Ko je pokazala osebno izkaznico, jim je zastal dih

J.P.
10. 5. 2014, 13.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Filomena Taipe Mendoza je prejšnji teden v okviru vladne pomoči starostnikom, ki živijo v ekstremni revščini, dvignila svoj prvi ček. Ko je pokazala svojo osebno izkaznico, je na njej pisalo, da je bila rojena 20. decembra 1897.

Enemu izmed uradnikov je tako povedala: »Jaz nisem iz prejšnjega stoletja, mladenič, ampak iz onega drugega… Zelo sem stara.«

Arhiv Svet24
Misao Okawa se je rodila 5. marca 1898.
Če ne gre za prevaro, je 116-letna Filomena dva meseca in pol starejša od Japonke Misao Okawa, rojene 5. marca 1898, kateri trenutno pripada naslov najstarejše osebe na svetu.

Filomena, ki živi v odročni perujski regiji Huancavelica, svoje dolgo življenje pripisuje prehrani: kozjemu in ovčjemu mleku, krompirju, kozjemu siru in fižolu. »Vse, kar skuham, pride z mojega vrta. Sladkih pijač še poskusila nisem.« In kakor je njeno življenjo bilo dolgo, pa je bilo tudi naporno, še pove: »Imela sem težko življenje. Zelo mlada sem ostala sama z devetimi otroki. Trdo sem morala delati, da sem jih vzgojila. Le trije še živijo.« Danes si želi le, da bi še imela zobe. V okviru vladne pomoči bo imela dostop do zastonjske zdravstvene pomoči po potrebi in 60 evrov žepnine na mesec.

Filomenin primer pa bi lahko bil le še eden v vrsti potegavščin, pravijo pri Gerontološki raziskovalni skupini iz Kalifornije. Ti pravijo, da je povsem mogoče, da ima prste vmes vlada, ki na ta način privablja turiste. Da bi dejansko lahko veljala za najstarejšo osebo, bi morala predstaviti tri dokumente: rojstni list, ki ga je izdala bodisi vlada bodisi Cerkev, poročni list in osebno izkaznico. V tem primeru je bila predstavljena le slednja. Če pa so Filomenine trditve resnične, bo vstopila v ekskluzivno skupino ljudi, starejših od 110 let, ki ima trenutno 74 preverjenih članov, od katerih so le štirje moški.