Zanimivosti

Največji dosežek od izuma tabletke!

N.J.
10. 5. 2014, 10.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Kondom, tabletke, maternični vložek ... in še in še je različnih načinov zaščite pred neželeno nosečnostjo. Na trg kmalu prihaja nova oblika zaščite, o kateri smo do sedaj lahko le sanjali.

Po 5 letih eksperimentov so znanstveniki Robert Langer, John Santini in Michael Cima iz znanstvenega inštituta Massachusetts Institute of Technologies naznanili veselo novico, da bo na trg predvidoma leta 2017 prišel mikročip, ki bo nadomestil kotracepcijske tabletke in druga sredstva za zaščito pred neželeno nosečnostjo in preko katerega se bo lahko pacientu dovajalo tudi druga zdravila. Odmerjanje naj bi potekalo kar preko brezžične povezave.

Do 16 let brez skrbi?

Čip se bo namestilo pod kožo, preko brezžične povezave pa se bo lahko določalo odmerek sredstev, ki naj bi jih pacient dobival. Naprava naj bi imela življenjsko dobo 5 let, kar bi za pacienta pomenilo, da je lahko 5 let brez vsake skrbi, ali je zdravilo vzel ali ne, saj se odmerjanje izvaja atomatsko. Verjamejo, da bodo lahko čip tako izboljšali, da bo njegova življenjska doba namesto 5 kar 16 let. "Gre za največji razvoj na področju medicine, vse od razvoja tabletke leta 1876," je povedal Bradley Paddock, eden izmed raziskovalcev, ki so sodelovali pri razvoju čipa.

Čip naj bi lahko upravljalo za to usposobljeno medicinsko osebje. Njegova velika prednost naj bi bila, da bi se uvedel natančen nadzor nad tem, katera zdravila in kdaj jih je pacient jemal. 

V času preizkušanja so pacientom 4 mesece uspešno dovajali zdravila za osteoporozo. Čip se je izkazal za varnega. 

Nasprotniki nove tehnologije pravijo, da gre za vdiranje v zasebnost posameznika in za kršenje posameznikove suverenosti, saj se ne bi mogel sam odločati, ali naj določeno zdravilo vzame ali ne. Skeptiki še pravijo, da je čip sporen, saj bi lahko kdo vdrl v sistem in na ta način močno vplival na zdravje ljudi, morda celo ogrozil njihvo življenje. Težave bi se lahko pojavile tudi v primeru alergij na določena zdravila, pa tudi pri ljudeh, ki so alergični na materiale, iz katerih je izdelan čip.