Zanimivosti

Zaporniki so se za skrajšanje kazni primorani pretepati

J.P.
26. 2. 2014, 14.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

V svetu, kjer se kazni zapornikom krajšajo na podlagi dobrega obnašanja, se zdijo pravila osrednjega zapora Klong Prem na Tajskem kot premisa drugorazrednega akcijskega filma.

V grobem se zdijo pravila tajskega zapora ravno nasprotna običajnejšim različicam. Zaporniki se namreč na turnirju, ki je dobrodelen, v tajskem boksu pomerijo s tujimi borci. Turnir, imenovan »Zaporniški pretep«, organizira tamkajšnje za zapore pristojno ministrstvo. Organizirajo ga po raznih tajskih zaporih, zaporniki pa si tako lahko skrajšajo svojo kazen oziroma celo priborijo svobodo. Zmagovalce čaka tudi denarna nagrada, spoznajo pa tudi upravnika zapora, ki jim kazen skrajša. Tajski borci dobijo 9 od 10 borb tako zaradi vneme kot večletnih izkušenj.

Eden izmed koordinatorjev tovrstnih dogodkov je povedal: »Takšne borbe pomagajo zapornikom. Borijo se za denar, za skrajšanje kazni ter čast in slavo, ki ju z zmago prinesejo Tajski.« Zaporniki se urijo skoraj vsak dan, borbe pa služijo tudi kot ogrevanje za olimpijske kvalifikacije.

Prvi zaporniški pretep je bil organiziran januarja 2013. Navdih zanj je bila lokalna legenda iz leta 1774. Nai Khanomtom je bil tajski borec, zaprt v burmanskem zaporu. Za zabavo kralja Mangre se je moral boriti z devetimi burmanskimi prvaki zapored. Ko je zmagal, mu je kralj podaril svobodo in dve ženi.

Zaporniki se urijo skoraj vsak dan.

Ling, eden izmed zapornikov, prestaja 50 letno zaporno kazen, a si je to z uspehom pri borbah uspel skrajšati za deset let. Povedal je tudi, da lahko zaporniki spore z dovoljenjem paznikov razrešijo v ringu. »Tajski boks je v naši krvi. Nič nam ni dragocenejše od tega.«