Zanimivosti

Tri zime in nato sledi ledena doba?

jp
19. 11. 2013, 17.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Če bi Vikingi še živeli, bi prepoznaven zvok roga, ki je v britanskem Yorku odjeknil 14. novembra, povzročil kaos. Glas starodavnega inštrumenta namreč pomeni sto dni do konca sveta. V severnjaški mitologiji, seveda. Bog Heimdallr naj bi tako z mitičnim rogom Gjallerhornom opozoril na prihod vikinške apokalipse, znane kot ragnarok.

Vikingi so verjeli, da se bodo pred apokalipso zvrstile tri zaporedne hude zime brez vmesnih poletij. Morala bi padla, po obli pa naj bi v znamenju konca nastale vojne. Vovk Skoll naj bi pojedel Sonce, njegov brat Hati Luno – zvezde bi izginile z nebesnega svoda, Zemljo pa bi zajela tema.

Po izračunih strokovnjakov naj bi se ta usodni dan zgodil 22. februarja 2014. Prav tega dne naj bi vrhovnega boga Odina ubil volk Fenrir. Tla naj bi tresli potresi, morje naj bi bučalo, strup pa naj bi prežel tako zemljo kot zrak. Rog naj bi na bojišče, kjer se bo končalo Odinovo življenje, priklical Odinove sinove. Napovedano je, da se bo po njegovi smrti Zemlja potopila v morje in odprla pot novemu utopičnemu svetu.

Poznavalci pa izpostavljajo kar nekaj vzporednic med mitološkimi napovedmi in sodobnostjo. Po legendi naj bi se brat spopadel z bratom; meje, ki so nekoč obstajale, pa se bodo porušile. Slednje je mogoče reči za današnjo dobo interneta, pravijo strokovnjaki, kakor tudi za napoved o zimi, ki da je v skladu s teorijami o prihajajoči ledeni dobi na račun zmanjšane sončne aktivnosti.

Drugi del legende govori o zmaju Jormungandru, ki se osvobodi svojega repa in se dvigne iz morja. Slednje strokovnjaki povezujejo z naplavljenimi jermenovkami (ribe), denimo dvema, ki ju je prejšnji mesec naplavilo na kalifornijske plaže. Tradicionalno naj bi vikinški festival Jolablot, ki ga praznujejo v Yorku, pomenil zaključek zime. In če se ta ne konča, bo, kot pravijo njegovi organizatorji, festival po novem pomenil otvoritev ragnaroka.