Zanimivosti

Nokiini delničarji potrdili Microsoftov prevzem

STA / S.R.
19. 11. 2013, 15.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Delničarji finskega proizvajalca mobilnih telefonov Nokia so potrdili prodajo enote za mobilnike ameriškemu tehnološkemu velikanu Microsoftu, so danes sporočili iz podjetja. S tem se nekoč vodilno podjetje tudi uradno poslavlja od mobilnih telefonov, odslej pa se bo ukvarjalo le z omrežno infrastrukturo in povezanimi storitvami.

Delničarji so 5,44 milijarde evrov vreden prevzem potrdili skoraj soglasno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nokia je prodajo enote za izdelavo mobilnih naprav napovedala v začetku septembra, hkrati pa je Microsoftu podelila 10-letno neekskluzivno licenco za svoje patente. V finskem podjetju so odločitev takrat označili za "najboljšo pot za Nokio in njene delničarje".

Finski velikan je na trgu mobilnih telefonov vladal 14 let, potem pa ga je leta 2012 s prestola izrinil južnokorejski velikan Samsung. Nokia je namreč pred leti ob začetku razcveta pametnih mobilnih telefonov začela zaostajati za tekmeci, predvsem na račun vztrajanja pri svojem operacijskem sistemu za mobilne naprave, ki se očitno ni mogel kosati z Googlovim operacijskim sistemom Android in Applovim sistemom Ios.

Nokia je v letošnjem tretjem četrtletju ustvarila 91 milijonov evrov izgube, medtem ko je ta v enakem obdobju lani znašala 959 milijonov evrov. Prihodki od prodaje so se skrčili za 22 odstotkov na 5,7 milijarde evrov, podjetje pa je v četrtletju prodalo 64,6 milijona mobilnih telefonov, kar je 22 odstotkov manj kot v istem obdobju lani.