Zanimivosti

Morska pošast na obali

U.K.
25. 8. 2013, 21.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Pred kratkim je na špansko obalo Luis Siret naplavilo nenavadne ostanke neznane morske pošasti. A sedaj znanstveniki vedo, kaj je bilo to.

Španska pošast

Znanstvenike je precej presenetilo okostje, ki ga je naplavilo na obalo. Fotografije so zaokrožile po spletu in dolgo časa ni imel nihče dobre razlage, za kaj gre. Edina je bila, da gre za bitje, ki ga do danes še nismo videli. Okostje je veliko štiri metre in ima posebne rogove. Zelo podobno, kot so opisovali mitološke morske kače.

Najprej so znanstveniki domnevali, da gre za tako imenovano 'oarfish', ki živi na velikih globinah, a so znanstveniki to že ovrgli. Ker je truplo že razpadlo, je bilo izjemno težko ugotoviti, za katero žival gre. A sedaj so znanstveniki prepričani, da gre za morskega psa.

Na obale po svetu pa je naplavilo tudi druge pošasti in nekaterih še niso uspeli prepoznati.

Čilski 'blob'
Leta 2003 je na obalo Los Muermos naplavilo 12-metrsko in 13 ton težko 'bitje'. Sprva so znanstveniki mislili, da gre za vrsto orjaškega lignja, test DNK-ja pa je pokazal, da so ostanki kita glavača.

Pošast iz Montauka
V bližini New Yorka je leta 2008 naplavilo precej nenavadno žival, za katero mnogi trdijo, da je rakun, a nihče ne ve zagotovo. DNK-analize niso mogli opraviti, ker je truplo izginilo.

Orjaški ligenj
Leta 2007 je na obalo Tasmanije naplavilo truplo orjaškega lignja.

Panamska pošast
Leta 2009 so domačini v Panami v neki votlini našli in ubili nenavadno bitje brez dlake. Za zdaj še nihče ne ve, kaj je bitje.

Orjaška hobotnica
Leta 1896 so na obali Floride našli dva metra veliko bitje, za katero se je pozneje izkazalo (vzorci so se ohranili do danes), da gre za neznano vrsto orjaške hobotnice.