Zanimivosti

Zgradili bodo muzej umetnosti 20. stoletja

STA / S.R.
25. 8. 2013, 07.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Berlinu bodo zgradili muzej umetnosti 20. stoletja. V njem bodo svoje mesto našla dela umetnikov, kot so Rothko, Magritte in Dali, ki so donacija zbirateljev Ulle in Heinerja Pietzscha mestu. Načrt so v Berlinu predstavili sredi tedna in tako naredili konec že več let trajajočim nesoglasjem glede tega, kje razstaviti omenjene umetnine.

Reuters

Pruski sklad za kulturno dediščino je zdaj predstavil predlog izgradnje muzeja neposredno za Novo nacionalno galerijo na Kulturnem forumu v središču mesta, njegova gradnja pa naj bi stala 130 milijonov evrov, piše francoska tiskovna agencije AFP.

Že omenjana in več let trajajoča nesoglasja pa je sprožila ideja, da bi v Berlinu eno najbolj priljubljenih tamkajšnjih umetniških zbirk - neprecenljivo zbirko del starih mojstrov iz Slikarske galerije - preselili na Muzejski otok in tako v galeriji naredili prostor novi zbirki. Slike umetnikov, kot so Rembrandt, Caravaggio, Dürer, Cranach in drugi, bodo po sedaj predstavljenem načrtu ostale v galeriji na trgu Potsdam.

Prvotna ideja pa je lani pripeljala celo do mednarodnih protestov. Proti selitvi zbirke iz Slikarske galerije so podpisovali dve peticiji, takšnemu načrtu pa so se uprli tudi priznani umetnostni zgodovinarji in umetniki.

Čeprav so predvideni stroški gradnje novega muzeja visoki, so še vedno nižji od 375 milijonov evrov, kolikor bi jih potrebovali za realizacijo prvotnega načrta.

Novo rešitev je pozdravil tudi nemški minister za kulturo Bernd Neuman, ki je dejal, da bo realizacija novega predloga prispevala k temu, da bo Kulturni forum postal še privlačnejši, poleg tega bodo stroški ostali v razumnih okvirjih.

Vrednost zbirke Ulle in Heinerja Pietzscha, v kateri je najti tudi dela Ernsta, Bretona in Miroja, je ocenjena na 150 milijonov evrov.