Zanimivosti

Avstrija z rekordnim turističnim obiskom

STA / A.M.
24. 8. 2013, 19.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Avstrija je kljub vremensko neugodnemu začetku v prvi polovici poletne sezone zabeležila rekorden turistični obisk. Število prihodov turistov je v obdobju od maja do konca julija glede na enako obdobje lani po prvih podatkov avstrijskega statističnega urada naraslo za 1,5 odstotka na 9,67 milijona. Rekordno je tudi sedemmesečje.

Thinkstock

Statistika sicer kaže tudi, da turisti letos v Avstriji ostajajo krajši čas, po drugi strani pa nočitve v vse večji meri ustvarjajo v nastanitvenih objektih višjega cenovnega razreda.

Število nočitev se je ob polčasu turistične sezone v medletni primerjavi zvišalo le za 0,3 odstotka na 31,36 milijona. Stabilno ostaja tako število nočitev tujih kot domačih turistov. Prvi so ustvarili 21,27 milijona nočitev, drugi pa 10,09 milijona.

Najpomembnejše turistično tržišče za Avstrijo ostaja Nemčija. Nemci so tako v prvi polovici poletne sezone ustvarili 11,01 milijona nočitev. Samo Nemci tako občutno presegajo ustvarjeno število nočitev vseh domačih turistov.

Najbolj očiten je bil v prvi polovici poletne sezone upad obiska z Nizozemske. Število nočitev nizozemskih gostov je upadlo za 2,5 odstotka na 2,02 milijona.

Samo julija so turisti v Avstriji ustvarili 15,38 milijona nočitev, kar je za 1,3 odstotka več kot julija lani in tretjič v tem tisočletju, da je bila presežena meja 15 milijonov nočitev.

Tudi v sedmih letošnjih mesecih Avstrija ruši turistične rekorde. Število nočitev se je tako v medletni primerjavi zvišalo za 0,4 odstotka na 82,56 milijona, kar je največ od začetka zbiranja podatkov. Rekordno je bilo v sedemmesečju tudi število prihodov turistov. Zvišalo se je za 0,8 odstotka na 21,8 milijona.

Rezultat je posledica rasti turističnega obiska iz tujine, medtem ko je obisk domačih gostov rahlo upadel.