Zanimivosti

Najbolj nevarno: oblačila in obutev

Vir: ZPS
23. 8. 2013, 18.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Lansko leto so države članice sprejele skupaj 2278 ukrepov proti nevarnim neživilskim izdelkom. To pomeni 26 odstotkov več opozoril v primerjavi s podatki iz leta 2011, kar bi bilo po mnenju Evropske komisije možno pripisati boljšemu izvrševalnemu delu organov v državah EU.

Facebook

Kateri izdelki so največkrat odpoklicani? Glavne kategorije izdelkov, proti katerim je bilo treba leta 2012 sprejeti popravne ukrepe, so oblačila, tekstil in modni izdelki (34 odstotkov), takoj za njimi pa igrače (19 odstotkov).

Največ nevarnih izdelkov je iz Kitajske.

Med najpogosteje prijavljenimi tveganji, ki jih povzročajo ti izdelki, so kemična tveganja, tveganje zadavljenja in tveganje poškodbe. Izvor tveganja poškodb in zadavljenja so pogosto vrvice in vezalke na otroških oblačilih, na primer na kopalkah. Druga primera izdelkov, ki so bili leta 2012 v EU prepovedani, sta izdelek za posvetlitev kože, ki vsebuje hidrokinon (njegova uporaba je prepovedana v kozmetičnih izdelkih in izdelkih za osebno higieno), in plastična igračka lutka z 38,5 mas. odstoka di(2-etilheksil)ftalata (DEHP), ki predstavlja kemično tveganje.

Vir nevarnosti: vrvice in vezalke!

Nevarni izdelki najpogosteje prihajajo iz Kitajske, lansko leto je bilo namreč kar 58 odstotkov vseh prijav izdelkov, ki so predstavljali resno tveganje, kitajskega porekla. Na drugem mestu so izdelki iz EU in države EGP (17 odstotkov), na tretjem izdelki neznanega porekla (11 odstotkov), na četrtem mestu pa izdelki drugega izvora (4 odstotki).

Najpogosteje so se sicer na seznamu prijavljenih nevarnih izdelkov znašla oblačila, tekstil in modni izdelki (35 odstotkov), igrače (19 odstotkov), električne naprave in oprema (11 odstotkov), motorna vozila (8 odstotkov) in kozmetični izdelki (4 ostotki).

Kakšne in katere izdelke so največkrat odpoklicali letos, pa si lahko ogledati na spletni strani Zveze potrošnikov Slovenije.