Svet

Prekinili so ga zaradi gejevske propagande

R.S.
23. 8. 2013, 19.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriški novinar je v oddaji na ruski televiziji RT glasno kritiziral novi ruski zakon, ki omejuje pravice homoseksualcev, a so ga takoj prekinili.

James Kirchick je javno kritizira zakon proti istospolno usmerjenim, a so ga takoj prekinili.

James Kirchick, ki je javno priznal, da je istospolno usmerjen, si je med oglašanjem za televizijo nadel naramnice v mavričnih barvah v podporo homoseksualcem in izjavil, da z njimi izraža nestrinjanje z groznim ruskim zakonom.

Po neuspelem poskusu voditeljev oddaje, da bi temo spet speljali na Manninga, je dodal, da ga ta prav nič ne zanima, saj bi rad opozoril na skrb vzbujajočo homofobijo v Rusiji.

Prekinili so ga zaradi gejevske propagande.

Po nekaj minutah Kirchickovega protesta je ruska televizija prekinila prenos njegovega javljanja, besedo pa so prevzeli novinarji.

Odgovorna urednica na televiziji Margarita Simonjan se je na novinarjev protest odzvala prek Twitterja. Zapisala je, da so ameriškega novinarja prekinili, ker njegov nagovor ni imel nobene zveze s temo oddaje in da ga bodo naslednjič, ko bodo govorili o pravicah homoseksualcev, povabili v goste.

Sporen zakon, ki so ga v Rusiji sprejeli junija, prepoveduje promoviranje 'netradicionalnih spolnih praks' mladoletnim osebam. V svetu je izzval burne odzive med zagovorniki človekovih pravic, med drugim so se pojavili tudi pozivi k bojkotu zimskih olimpijskih iger leta 2014 v ruskem Sočiju.