Slovenija

Študentske in dijaške vozovnice po novem nekoliko dražje

STA / S.R.
23. 8. 2013, 17.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Študentom in dijakom bodo tudi v prihajajočem šolskem oz. študijskem letu na voljo subvencionirane vozovnice v javnem potniškem prometu. Glede na lansko leto, ko je bil nov sistem subvencioniranih vozovnic uveden, pa bodo zanje morali odšteti nekoliko več.

LPP

Po besedah generalnega direktorja direktorata za promet po pooblastilu ministra za infrastrukturo in prostor Bojana Žlendra se je v sistem subvencioniranih dijaških in študentskih vozovnic v preteklem šolskem oz. študijskem letu vključilo precej več mladih, kot so predvidevali ob njegovi uvedbi.

Čeprav so z bistvenim povečanjem števila mladih, ki uporabljajo javni potniški promet, zadovoljni, pa jih je to obenem postavilo pred izziv, kako vse subvencije pokriti z razpoložljivimi sredstvi.

Na letni ravni so namreč v ta namen zagotovljena sredstva v višini 39,8 milijona evrov in čeprav so že med letom izpeljali nekatere ukrepe - predvsem pri prevoznikih -, jih na koncu letošnjega leta čaka 5,4 milijona evrov minusa.

Cene mesečnih vozovnic bodo glede na preteklo šolsko oz. študijsko leto višje za pet evrov. Tisti, ki bodo kupili polletno vozovnico, bodo na mesečni ravni prihranili 2,5 evra v primerjavi s ceno, ki bi jo plačali, če bi kupili vozovnico za vsak mesec posebej. Pri letni vozovnici pa bo ta prihranek mesečno pet evrov; v tem primeru tako cena ostaja na ravni lanske.

Tisti, ki so od šole oziroma fakultete oddaljeni med dvema in 60 kilometri, bodo za mesečno vozovnico odšteli 25 evrov. Za tiste, ki so od šole oziroma fakultete oddaljeni med 60 in 90 kilometri, bo mesečna vozovnica stala 35 evrov, za tiste, ki so oddaljeni več kot 90 kilometrov, pa 55 evrov.

Pri nakupu kombiniranih vozovnic - torej za medkrajevni in mestni prevoz - v Kranju, Kopru in Novem mestu zanje po besedah Žlendra ne bo treba doplačevati, v Mariboru bodo morali doplačati pet evrov, v Ljubljani deset.

Podražitev pomeni dodatno obremenitev za družine.

Kot je dejal, se zavedajo, da podražitev pomeni dodatno obremenitev za družine. Vendar pa bodo družine po njegovih besedah zaradi sistema subvencioniranih vozovnic na letni ravni še vedno lahko prihranile med 700 in 2500 evri.

Dijaki imajo pravico do subvencioniranih vozovnic za obdobje od 1. septembra do 30. junija, študenti od 1. oktobra do 30. junija. Poleg tega imajo študenti v juliju in septembru pravico nakupa vozovnice za deset voženj mesečno. Vozovnica za deset voženj na mesec - do nje imajo pravico tisti, ki med izobraževanjem bivajo na začasnem prebivališču - bo sicer stala 20 evrov.

Po Žlendrovih besedah bodo tisti, ki bodo nabavili polletne vozovnice, upravičeni do enega meseca brezplačnih voženj na isti relaciji v času počitnic. Pri letni vozovnici pa bo možnost brezplačne vožnje veljala za dva meseca.

Predprodaja vozovnic za tekoče šolsko oz. študijsko leto se bo začela v ponedeljek. Z notranjega ministrstva so sporočili, da bo postopek za pridobitev subvencionirane vozovnice v prihajajočem šolskem oz. študijskem letu enostavnejši. Študenti in dijaki bodo nakup vozovnice lahko opravili na enem mestu, obenem pa upravičencem ne bo več treba dodatno posredovati potrdil o šolanju, saj si bodo izvajalci te podatke izmenjali med seboj.

Dijakom in študentom tako obrazca ne bo več treba potrjevati v ustanovi, kjer se šolajo.

Poleg tega na notranjem ministrstvu napovedujejo, da bodo prevoznikom v najkrajšem možnem času omogočili vpogled v evidenco šolajočih se. Dijakom in študentom tako obrazca ne bo več treba potrjevati v ustanovi, kjer se šolajo.