Zanimivosti

Pokol med skrbniškim obiskom

J.P.
23. 8. 2013, 17.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ubogo Maisie Copland so ustrelili le nekaj minut po tistem, ko je prišla k očetu na obisk. Besni Andy Copland se je najprej na ulici prepiral z dekličino mamo Julie Harrison, potem so se vsi trije zaklenili v hišo.

V preteklosti je že bil v zaporu.

Sosedi so nato slišali krike. Copland je iz neposredne bližine v glavo ustrelil štiriletno deklico in Julie ter si nazadnje sodil sam.

Policija je vdrla v hišo, ki je bila še pred štirimi tedni družinski dom, in v pritličju odkrila grozljiv prizor. Policisti so si zaman prizadevali rešiti življenje Maisie. Le nekaj centimetrov stran je ležalo truplo njenega 56-letnega očeta in ob njem pištola. Julie je ležala v preddverju z grozljivo rano na glavi.

S helikopterjem so jo iz hiše v Aldershotu odpeljali v bolnišnico v južnem Londonu. Še vedno leži tam in je v kritičnem, a stabilnem stanju. Priče so povedale, da se je 40-letna Julie v rdečem renaultu okrog desete ure pripeljala pred hišo. S Coplandom sta se takoj sprla glede določil skrbništva. Soseda Rachael Bryan je povedala: ''Samo za hip se je ustavila, da bi bočno parkirala. Motor je še tekel. Nekdo se je hotel peljati mimo, a ni mogel, ker sta si takoj skočila v lase. Neki drugi sosed je videl, kako so se vsi trije zaklenili v hišo. Vanjo so vdrli policisti, ki smo jih poklicali zaskrbljeni sosedi. Priletel je tudi helikopter in pripeljal je rešilni avto. Povsod je mrgolelo policistov. Tu živim šele od decembra in videla sem ga le nekajkrat. Zdel se mi je zelo jezen moški. Neki sosed mi je povedal, da je bil včasih v redu in da se je začel tako vesti, šele ko sta ga zapustila ona in otrok.'' Družinski prijatelj razkriva: ''Andy Copland je bil zelo nasilen in temperamenten. Mislim, da je bil v preteklosti šest let v zaporu zaradi podtikanja požara in pretepanja prejšnje žene. Od nekdaj je bil zoprn – nekdo, ki lahko vsak čas eksplodira.'' Bradati Copland, ki je nosil očala, se je z Julie razšel novembra. Z Maisie sta se izselili iz hiše.

Bil je nasilen in temperamenten.

Soseda Mandy Lemmon (40) je v solzah položila šopek in medvedka na prizorišču zločina, število spominkov pa je bilo vsako uro večje: ''Julie je bila tako prijetna ženska. Njena deklica je bila čudovita. Videvala sem ju v parku čez cesto. To, kar se je zgodilo, je res grozno.'' Laura Faul, Juliejina prijateljica iz šolskih let, je pojasnila: ''Maisie je bila ljubko, umirjeno, prijazno dekle. To ne more biti res!'' Julie je na spletni strani Ponovno snidenje prijateljev objavila prisrčno fotografijo, na kateri sta z Maisie. Prijateljem je zaupala, da živi z nekom in da srečna skrbi za svojo hčer. Copland ima odrasle otroke iz prejšnjega zakona. Eden od njih je menda delal pri policiji. Nekdanja žena Christine Barr ni o njem sosedom nikoli govorila. Razšla sta se že davno. Forenziki še vedno preiskujejo hišo in pregledujejo pištolo.

V preteklosti že v zaporu.

Ni še znano, ali jo je imel strelec v lasti zakonito. Po besedah detektiva Darrena Rawlinga so se trije neoboroženi policisti, ki niso vedeli, da je bila pri zločinu uporabljena pištola, pognali v hišo in bili priča zelo travmatičnemu prizoru. Obupno so si prizadevali oživiti Maisie. Ulico so zapečatili, medtem ko so reševalci oskrbeli Julie in jo s helikopterjem odpeljali v bolnišnico. Rawling nadaljuje: ''Mati je ključna priča, vendar ni pri zavesti in je še vedno v smrtni nevarnosti. Pri njej so policisti, ki se bodo pogovorili z njo, takoj ko bo to mogoče.'' Ali ima Copland kriminalni dosje, ni vedel povedati.

 

Deklico in Julie je ustrelil iz neposredne bližine.