Zanimivosti

Najbolj nevarne kače sveta

Milka Krapež
24. 8. 2013, 09.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Zaradi ugrizov kač in kuščarjev je v Sloveniji v štirih letih prišlo v bolnišnice 31 ljudi. Ti ugrizi so le redko smrtni.

Strupene kače namreč ne izbrizgajo strupa vedno, ko ugriznejo.Poleg tega je zdravljenje hitro in napredno. Le pri  desetini ljudi zdravniki uporabijo protistrup. Izogibajo se mu zato, ker ima neprijetne stranske učinke.

Lani, na primer, so poročali o tem, da je na čemšeniški planini otroka ugriznila strupena kača. Strokovnjaki pravijo, da naše kače večinoma niso (smrtno) nevarne, in tudi omenjeni ugriz se je končal brez posledic. Bolj nevarno je, če strupenjača ugrizne tako, da strup vbrizga naravnost v žilo, kar pa se zgodi izredno redko. Strokovnjaki pravijo, da kača največkrat ugrizne človeka, ki jo skuša ujeti ali ubiti. Kače so koristne in jih je treba pustiti pri miru. Če jo zagledate v naravi, se ji raje izognite v velikem loku. Preplašite jo lahko tako, da z nogo močno udarite ob tla, saj je občutljiva za vibracije. Opozoriti velja še, da tudi v marsikaterem slovenskem domu živi katera od eksotičnih kač. Pri teh pa je treba biti izredno previden.

V Sloveniji so med 11 vrstami kač strupene le tri: dve vrsti gada in modras; to velja tudi za Hrvaško. Glede na večje ozemlje in tudi več kač je na Hrvaškem letno več ugrizov kakor pri nas. Spomladi pa so iz BiH poročali, da so korito reke Miljacke v najstrožjem središču Sarajeva poselile kolonije gadov. Sicer je v Evropi najbolj strupena kača modras, niti približno pa se ne more meriti s strupenostjo (in večinoma tudi velikostjo) kač, ki živijo na drugih celinah.

Smrtonosni ugriz rjave kače. Avstralci so nedavno poročali o smrti 26-letnega Karla Berryja, igralca hokeja, ki ga je ugriznila navadna rjava kača. Tako ji pravijo, čeprav sodi med najbolj strupene kače na avstralskem kontinentu.  Mladenič je kačo videl na otroškem igrišču. Prijel jo je in odstranil; verjetno zato, da ne bi ogrožala otrok. Kača ga je ugriznila v roko, a se za ugriz ni menil. Zatem je šel teč in se kmalu zgrudil. Takoj so ga odpeljali v bolnišnico v bližnji Darwin, a je kljub vbrizganemu protistrupu umrl. Imel je samo še toliko časa, da je povedal, da je rjavo kačo zamenjal z malim pitonom, zato se mu je ugriz zdel nepomembna malenkost. Pitoni, ki sicer zrastejo tako, da samo njihova velikost vzbuja spoštovanje (pri mnogih ljudeh pa tudi grozo oziroma strah), ne sodijo med strupene kače.

10 najbolj nevarnih kač živi v Avstraliji. Na avstralskem kontinentu živi od 20 od 25 najbolj strupenih kač na svetu. Med njimi je deset najbolj nevarnih: več vrst rjavih kač (imenovane vzhodne in zahodne), tigraste kače, tajpan in obalni tajpan, mulga ali kraljevska rjava kača, bakrenoglavka, malooka kača, smrtonosni modras in črna kača z rdečim trebuhom. Konec septembra lani smo lahko brali, da je v bližini Sydneyja tajpan ugriznil 17-letnega fanta in da je ta ugriz preživel. Tajpan je namreč najbolj smrtonosna kača na svetu. Samo kapljica strupa bi lahko povzročila smrt sto ljudi. Ta ugriz in čudežna rešitev mladeniča sta še danes uganka. Območje, kjer je tajpan ugriznil fanta, ni njegovo naravno okolje, saj živi v vzhodnem delu osrednje Avstralije. Je pa res, da so tik pred tem v bližnjem živalskem vrtu zabeležili vlom. Med nekaj redkimi živalmi, ki so tam bivale, so zlikovci odnesli smrtonosnega tajpana. Morda je med vlomom in ugrizom kakšna povezava. Mladenič je takoj po ugrizu prišel v najbližjo bolnišnico, njegov prijatelj pa je v plastični posodi s sabo prinesel kačo, ki ga je ugriznila, da bi mu zdravniki znali pomagati. Mladeniča sta bila očitno zelo dobro ozaveščena.


Več preberite v tiskani Jani (št. 34, izid: 20.8.2013).