Slovenija

Janezu Janši grozil s smrtjo

STA / A.M.
24. 8. 2013, 09.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Policisti so lani obravnavali 133 pisem, namenjenih varovanim osebam, skoraj polovica je bila z žaljivo vsebino ali grožnjami, so za STA pojasnili na Generalni policijski upravi. 33 pisem je bilo grozilnih, od tega je policija identificirala 10 pošiljateljev.

Reuters

Urad predsednika vlade je lani policiji predal deset pisem, od tega šest z grozilno vsebino. Pretežni del leta 2012 je vlado sicer vodil Janez Janša. Prav Janša je bil tarča zadnjega grozilnega pisma, o katerem so poročali mediji.

Čeprav je bilo pismo spisano že junija, je novica v javnost prišla šele zdaj. Avtor je Janši in njegovi družini, pa tudi nekdanjemu pravosodnemu ministru Lovru Šturmu, grozil s smrtjo.

Urad predsednika republike pa je lani prejel 24 pisem, od tega sedem grozilnih, ki so jih predali policiji, kjer poudarjajo, da podatek zajema tako nekdanjega predsednika Danila Türka kot sedanjega Boruta Pahorja, ki je mandat začel decembra lani.

Predsednik državnega zbora Janko Veber je od nastopa na to funkcijo februarja letos prejel nekaj pisem in elektronskih sporočil z žaljivo vsebino, konkretnih groženj pa ni bilo, pa so za STA pojasnili v državnem zboru.

Sicer pa je policija lani obravnavala nekoliko manj pisem, namenjenih varovanim osebam, v primerjavi z letom poprej. Takrat so obravnavali 148 pisem, dve tretjini pisem pa je bilo žaljivih oziroma grozilnih.

Sicer pa točnega števila podanih predlogov za pregon na policiji nimajo, saj se kazniva dejanja preganjajo na predlog oškodovanca.