Svet

Air Berlin se potaplja v rdečih številkah

STA / A.M.
24. 8. 2013, 08.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Drugi največji nemški letalski prevoznik Air Berlin, ki je v letošnjem drugem četrtletju ustvaril skoraj 40 milijonov evrov čiste izgube, bo na srednji rok morda potreboval novo kapitalsko injekcijo. Načrti, v skladu s katerimi naj bi letos dosegli pozitivno ničlo, so glede na razmere na trgu vprašljivi, so poročali mediji.

Reuters

Air Berlin je v drugem letošnjem četrtletju ustvaril 38 milijonov evrov čiste izgube, potem ko je v enakem obdobju lani znašala 99,8 milijona evrov. Izgubo iz poslovanja so na letni ravni znižali z 29,4 na 8,1 milijona evrov, kar pripisujejo zmanjšanju števila linij in boljši izkoriščenosti potniške kabine.

Število linij so v drugem letošnjem trimesečju na letni ravni skrčili s 520 na 440, izkoriščenost potniške kabine pa se je izboljšala za štiri odstotne točke na 83,7 odstotka.

V družbi kljub temu opozarjajo, da bo zaradi velike konkurence na nemškem trgu in šibkega gospodarstva v Evropi iz poslovanja letos težje doseči pozitivno ničlo. Zaskrbljujoč je tudi podatek, da je bil lastniški kapital družbe ob polletju negativen v višini 116 milijonov evrov.

Air Berlin bo tako na srednji rok morda potreboval novo kapitalsko injekcijo. "Kar se likvidnosti tiče, smo trenutno precej na boljšem kot pred enim letom. Ukrepov za izboljšanje kapitala sicer ne izključujemo," je povedal glavni izvršni direktor družbe Wolfgang Prock-Schauer.

Analitik Jürgen Pieper je v luči negativnega lastniškega kapitala sicer prepričan, da je povečanje kapitala skoraj neizogibno. "Minus v višini 116 milijonov evrov jih postavlja v stresen položaj," je dejal.

V družbi bodo še naprej izvajali varčevalni program, imenovan Turbine, v okviru katerega krčijo floto in število zaposlenih. Lani so prvič po letu 2007 beležili dobiček iz poslovanja, a le na račun programa nagrajevanja rednih strank (t. i. frequent flyer programme), ki ga je kupila letalska družba iz Združenih arabskih emiratov Etihad Airways, s 30 odstotki sicer največja delničarka Air Berlin.