Zanimivosti

Lahko pomaga dež v prahu

U.K.
25. 8. 2013, 08.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Mehiški znanstvenik je izdelal izum, ki bi lahko rešil težave s sušo. Predvsem se znanstveniki trudijo zadržati vodo na poljih.

»Naš izdelek ni strupen. Ko se razgradi ,postane del rastline, ki pa zaradi tega ne postane strupena,« je poudaril dr. Sergio Jesus Velasco.

In to težavo naj bi rešil 'Solid rain'. Gre za prah, ki lahko posrka velike količine vode in jo počasi vrača v okolje. 10 gramov prahu lahko posrka 10 litrov vode. Gre za podobno snov, ki se uporablja tudi pri plenicah in tako naprej. Mehiški znanstvenik Sergio Jesus Velasco pa je formulo uporabil v agrikulturne namene. Ustanovil je podjetje, ki prodaja Solid rain in na področjih, kjer ga uporabljajo, se je pridelek povečal za 300 odstotkov. »Prah obstane v zemlji od 8 do 10 let,« je za BBC dejal Sergio.

Za hektar je potrebno 50 kilogramov prahu, ta količina pa stane 1.500 dolarjev (približno 1120 evrov). Poleg tega naj prah ne bi škodoval okolju, saj gre za popolnoma naravne materiale. A o varnosti prahu dr. Sergio ni uspel prepričati vseh znanstvenikov. Tovrstni geli namreč, ko se začnejo sušiti, potegnejo vodo iz okolice. To pomeni, da lahko potegnejo vodo tudi iz rastlin in jo uničijo.

Nasprotniki tovrstnih gelov zagovarjajo, da so leseni okruški prav tako učinkoviti in precej bolj varni. Solid rain naj bi bil drugačen od tovrstnih gelov, tako vsaj poudarja Sergio, saj je osnovan na kaliju in zaradi tega vpije več vode. Verjetno pa bo šele čas pokazal, ali so tovrstni izdelki učinkoviti in varni ali ne.