Zanimivosti

Zakaj varamo – miti o nezvestobi

Dr. Tich
17. 8. 2013, 21.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Pred kratkim sem naletel na zanimiv članek Scotta Haltzmana, ki velja za enega največjih strokovnjakov na področju varanja in odpravljanja posledic.

Nezvestoba ima več razlogov

Scott je avtor knjige The Secrets of Surviving Infidelity (Skrivnosti o tem, kako preživeti nezvestobo). Scott se je nezvestobe lotil na malo drugačen način, pogledal ozadje in se dotaknil človeške narave. Nezvestoba ima več razlogov, kot bi si morda mislili, mnogo stvari, ki jih imamo za dejstva, pa so dejansko miti. Seksologi in znanstveniki se že od nekdaj prerekajo, ali je človek res monogamno bitje ali ne. Ena stran poudarja, da nas nagoni silijo, da se parimo s čim več različnimi partnerji in partnerkami, da zagotovimo nadaljevanje naših genov, in da je monogamnost pravzaprav nasprotovanje naši naravi. Druga stran poudarja, da je monogamnost v naravi pogosta, da zagotavlja varnost in da je samo ljubosumje dokaz, da je zakoreninjena v naši naravi. Najverjetneje je resnica nekje vmes. 


Varanje pomeni konec zakona

Varanje je pogosto, tako govori statistika, in ne drži, da varajo samo moški. Če še enkrat omenim statistiko, ženske varajo v približno 49 odstotkih, moški pa v 51. A statistika pač govori, kar koli govori, in veliko parov se loči zaradi varanja, po drugi strani pa jih ogromno 'preživi'. Scott se, recimo, lahko pohvali s precej visokim številom rešenih parov. Kar 50 odstotkov jih ostane skupaj. In verjame, da se lahko tudi po tako travmatični izkušnji, kot je varanje, par pobere in celo učvrsti zvezo. Je pa res, da je treba ogromno delati, oba vpletena pa morata biti prepričana, da je zvezo smiselno reševati.


Nezvestoba in čustvena izpolnitev

V večini primerov gre preprosto za seks, ne le pri moških, temveč tudi pri ženskah. Lahko pa gre za čustveno izpolnjevanje, ki ga eden ali drug ne dobi doma. Mnogo moških išče prostitutke ali pač zunajzakonsko partnerko, ne zaradi seksa, temveč mnogokrat le zato, da se lahko pogovorijo. Ampak to ne pomeni, da to ni varanje. Še posebej ženske bodo 'čustveno odvisnost' od druge ženske bolj zamerile kot seks za eno noč brez čustvene navezanosti.