Zanimivosti

Prevelike količine kave so lahko smrtonosne

U.K.
17. 8. 2013, 08.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Tako vsaj trdijo ameriški znanstveniki, ki so pred kratkim zaključili kar 16 let trajajočo študijo, ki je vključevala 43.727 ljudi, starih med 20 in 87 let.

YouTube

Študija naj bi pokazala, da osebe, ki spijejo več kot 28 skodelic kave na teden in so mlajše od 55 let, s tem povečajo možnost svoje prezgodnje smrti. Kava namreč vpliva na metabolizem, in čeprav ima določene pozitivne lastnosti za zdravje, pa naj bi prav ta vpliv na metabolizem prevesil tehtnico na drugo stran. Nasprotniki študije pa vztrajajo, da kava koristi, ampak da mnogi ljudje, ki pijejo veliko kave, tudi veliko kadijo.

»Rezultati študije po mojem mnenju niso pokazali neposredne povezave med pitjem kave in smrtnostjo pri starejših od 55 let,« je dejal Steven Blair z univerze v Južni Karolini. Avtorji študije niso izvedeli, zakaj na starejše nima vpliva, ta vpliv bi morala imeti. Vztrajajo pa, da so faktor kajenja upoštevali in da njihova študija dokazuje škodljivost kave.

Tako naj bi pretirano pitje kave dvignilo tveganje za prezgodnjo smrt pri moških za velikih 56 odstotkov, pri ženskah pa za 55 odstotkov. »Vseeno je pametno, da smo pri pitju kave pač zmerni, kar velja za vsa živila,« je še dodal dr. Blair.