Zanimivosti

Bodo uspeli ozdraviti starostno slepoto?

STA / S.R.
19. 7. 2013, 15.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Japonska vlada je danes prižgala zeleno luč za klinične raziskave z matičnimi celicami, ki jih bodo odvzeli iz teles pacientov, na katerih bodo celice nato preskušali.

Reuters
Bodo uspeli ozdraviti starostno slepoto?

Japonska je prva država na svetu, ki je dovolila tovrstne raziskave, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Japonski minister za zdravje Norihisa Tamura je podpisal predloge dveh raziskovalnih inštitutov, s čimer jima je omogočil pričetek raziskav, namenjenih zdravljenju starostne degeneracije makole, ki je bolezen očesne mrežnice, ki pri starejših povzroča slepoto, z uporabo induciranih pluripotentnih matičnih celic (iPS).

Raziskave z matičnimi celicami so sicer še bolj ali manj v zametkih in bi lahko vodile v odkritja zdravil za bolezni, ki so trenutno še neozdravljive. Znanstveniki upajo, da bodo klinične raziskave za zdravljenje starostne degeneracije makole dale upanje več milijonom ljudi, ki jih pesti slepota.

Japonski vladni odbor je raziskave odobril že prejšnji mesec, skupaj pa jih bosta izvajala Center Riken za razvojno biologijo in Inštitut za biomedicinske raziskave v japonskem mestu Kobe.

Riken bo matične celice izoliral iz kožnih celic pacientov. Pri kliničnih raziskavah bodo poskušali ustvariti celice očesne mrežnice, ki bi jih lahko presadili v oči šestih pacientov, ki trpijo za degeneracijo makole, ter tako zamenjali poškodovani del očesa. Presaditve bi lahko izvedli že sredi prihodnjega leta.

Reuters