Zanimivosti

Microsoft s 4,97 milijarde dolarjev dobička

STA / S.R.
19. 7. 2013, 11.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriški tehnološki velikan Microsoft je v preteklem četrtletju ustvaril 4,97 milijarde dolarjev čistega dobička, medtem ko je v enakem obdobju leto prej zaradi odpisa z naslova padca vrednosti spletne dejavnosti v višini 6,2 milijarde dolarjev zabeležil 492 milijonov dolarjev izgube.

Reuters
Tablice Surface RT so povzročile 900-milijonsko luknjo.

Tudi v letošnjem zadnjem četrtletju svojega poslovnega leta je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zabeležil slabitev v višini 900 milijonov dolarjev, tokrat povezano z nezadovoljivimi prihodki od prodaje njihovih tabličnih računalnikov surface RT.

Microsoft želi s surfaci prodreti na hitro rastoči trg tablic, na katerem je vodilni ameriški Apple s svojimi ipadi. Uspeh prodora na trg tablic je pomemben zlasti zaradi dejstva, da vse večja priljubljenost tablic zmanjšuje povpraševanje po navadnih osebnih računalnikih in s tem vpliva tudi na Microsoft kot vodilnega proizvajalca programske opreme za osebne računalnike.

Družba ni razkrila podatkov o prodaji surfacov, po navedbah nekaterih analitikov pa je ta Microsoftova napravica razočarala. Mednarodna analitska hiša IDC ocenjuje, da jih je v prvem četrtletju prodal le 900.000, medtem ko je bilo na globalnem trgu prodanih 49 milijonov. Pred kratkim je Microsoft celo za okrog 30 odstotkov znižal cene osnovnega modela surfaca.

Kljub temu so se Microsoftovi rezultati na letni ravni izboljšali. Prihodki so se zvišali z 18,1 milijarde na 19,9 milijarde dolarjev, predvsem na račun dobrega poslovanja na področju poslovnih storitev, ki je nadoknadilo izpad z naslova pešajočega trga osebnih računalnikov.

Microsoft tradicionalno največ prihodkov ustvari s svojim operacijskim sistemom Windows, vendar pa zdaj beleži povečano povpraševanje potrošnikov po storitvah, kot so spletna zbirka programov Office 365, storitev za komuniciranje Skype, igričarska storitev Xbox Live in e-poštna storitev Outlook, ki sodijo na področje storitev v oblaku.

Rezultati so vseeno razočarali vlagatelje, zato so se Microsoftove delnice po objavi pocenile za 4,5 odstotka na 33,82 dolarja za delnico.