Zanimivosti

Pahor čisti štalo!

K.Š./STA
19. 7. 2013, 09.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Naš predsednik, ki bo v novembru praznoval Abrahama, nadaljuje svoj projekt Skupaj spodbujamo drug drugega. Poglejte, kam se je odpravil tokrat!

Facebook
To je bilo že 50. delo projekta Spodbujajmo drug drugega

Na povabilo zveze slovenske podeželske mladine je predsednik republike Borut Pahor (49) obiskal kmetijo Goličnik v Šmihelu nad Mozirjem. Predsedniku republike se je pridružil tudi minister za kmetijstvo in okolje mag. Dejan Židan (45) in skupaj sta dvignila rokave ter prijela za delo. V spodnji fotogaleriji si lahko pogledate, kaj vse je včeraj postoril naš predsednik. Seveda je foto reportaža objavljena tudi na predsednikovem Facebook profilu, kjer pohvale kar dežujejo.

Ena od sledilk predsednika je med drugim zapisala: Pahor je car Slovenskega naroda:)

Sledilka Polona Novak je na primer pod objavo zapisala: "Samo takšnega predsednika kot ga imamo mi, pa...ne premore svet! Prav ponsona sem nanj!!!! Ko bi bili vsi naši politiki tako preprosti, polni pozotivne energije...kot g. Pahor, potem...bi bila Slovenija raj na zemlji!"

Predsednik se je ob tem  tudi seznanil s položajem in prihodnostjo mladih gospodarjev v kmetijski panogi, pri delu pa se mu je pridružil tudi minister za kmetijstvo in okolje Dejan Židan.

Pahor je v izjavi za medije povedal, da je prišel na kmetijo zaradi stvarne in simbolne podpore mladim na podeželju. Kot je dejal, so se ob zajtrku pogovarjali, kako je še mogoče pomagati mladim gospodarjem, da ne bodo razočarani in poudaril, da bo za to država poskrbela z ustreznimi spodbudami.

Pahor je zjutraj najprej očistil hlev, potem je živino peljal na pašo, gospodinji je pomagal pri mesenju kruha, cepil je tudi drva in kosil na travniku.

Facebook
Najbolj je Pahorja presenetila in razveselila velika resnost in zavzetost mladega gospodarja kmetije Goličnik Boštjana, ki je s 24 leti prevzel vodenje kmetije.

Pahor ocenjuje, da delo na višinski kmetiji ni lahko, čeprav se Slovenci ne bojimo težkega dela, pa je treba to delo ceniti in spoštovati. Meni tudi, da je treba podpreti zavzetost mladih ljudi, ki si na kmetijah ustvarjajo družine.

Židan pa je napovedal, da bo vlada z različnimi subvencijami pomagala mladim gospodarjem pri upravljanju kmetij.

Gospodar Boštjan je izrazil upanje, da bo ta impulz, ki ga je Pahor začutil na njegovi kmetiji, predsednik države prenesel v Ljubljano.

Predsednik Zveze slovenske podeželske mladine Rok Roblek pa je nad Pahorjevim delom navdušen, saj je bil predsednik pripravljen iti med vso živino, ki je na kmetiji, in opraviti najbolj umazana dela.

Ob priložnosti 20. obletnice Zveze slovenske podeželske mladine aprila letos, so predstavniki zveze Pahorja in Židana povabili, da se bolje seznanita s položajem in prihodnostjo mladih gospodarjev v kmetijski panogi.

V okviru projekta Skupaj - Spodbujajmo drug drugega je Pahor doslej en dan preživel kot fizioterapevt društva za pomoč osebam z motnjami v razvoju, bil je tudi spremljevalec otrok s posebnimi potrebami v šoli v naravi, prostovoljec Fundacije Anina zvezdica ter član kolektiva podjetja, ki se ukvarja s proizvodnjo turističnih, mestnih in letaliških avtobusov ter težkih tovornjakov.