Zanimivosti

Google zaostal za pričakovanji

STA / S.R.
19. 7. 2013, 11.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriški spletni velikan Google je v letošnjem drugem četrtletju ustvaril 3,23 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je za 16 odstotkov več kot v enakem obdobju leto poprej.

Reuters
Google je kljub višjemu dobičku razočaral analitike.

Vendar pa je kljub zvišanju zaostal za pričakovanji analitikov. Zabeleženi prilagojeni dobiček na delnico je namreč znašal 9,56 dolarja, medtem ko so analitiki z ameriškega Wall Streeta pričakovali dobiček v višini 10,78 dolarja na delnico. Google je zaostal za pričakovanji tudi pri prihodkih, čeprav jih je povečal za 19 odstotkov na 14,11 milijarde dolarjev.

Googlove delnice so se zato po objavi rezultatov pocenile za 4,1 odstotka na 873,49 dolarja in zaustavile pohod Googlovih delnic k rekordni ravni 1000 dolarjev za delnico, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Glavni izvršni direktor Googla Larry Page medtem poudarja, da je za podjetjem uspešno četrtletje, in posebej izpostavlja visoko povečanje prihodkov na letni ravni. Kot veliko priložnost za Google v prihodnosti vidi tudi vse bolj razširjen trend uporabe več naprav namesto le ene za dostop do spleta, znotraj tega pa seveda vse večje priljubljenosti pametnih mobilnih naprav.

V Googlu so še pojasnili, da so 55 odstotkov svojih prihodkov, to predstavlja 7,2 milijarde dolarjev, ustvarili izven ZDA, kar je približno enak delež kot v predhodnem četrtletju in enakem četrtletju v letu poprej.

Prihodki proizvajalca mobilnikov Motorola Mobile, ki je v lasti Googla, so se na letni ravni povečali z 843 milijonov na 998 milijonov dolarjev, vendar pa se je ob tem izguba iz poslovanja poglobila s 199 milijonov na 342 milijonov dolarjev.