Zanimivosti

Telekom z internetnim dostopom prek satelita

STA / S.R.
19. 7. 2013, 11.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Telekom Slovenije od danes svojim uporabnikom ponuja tudi možnost širokopasovnega internetnega dostopa prek satelita.

Eutelsat
Eutelsatov satelit astrium.

Največji slovenski telekomunikacijski operater internet prek satelita zagotavlja prek satelitske povezave podjetja Eutelsat. Storitev je primarno namenjena prebivalcem tistih krajev, kjer zagotavljanje fiksnih ali brezžičnih širokopasovnih internetnih storitev doslej ni bilo možno. Večina takšnih območij je na slovenskem podeželju, storitev pa je mogoča tudi v urbanih naseljih, so sporočili iz družbe.

V Telekomu so za širokopasovni internetni dostop prek satelita pripravili tri različne pakete, ki uporabnikom omogočajo različne prenosne hitrosti, vključujejo pa tudi določene količine prenosa podatkov. Osnovni paket Internet 8 Mbps/2 Mbps za 32 evrov mesečno omogoča prenos podatkov do osem gigabajtov (s prenosnimi hitrostmi 8 Mb/s v smeri proti in 2 Mb/s v smeri od uporabnika).

Uporabniki lahko po potrebi dokupijo dodaten prenos podatkov s prenosnimi hitrostmi paketa, ki ga uporabljajo; za dodatni en gigabajt prenosa podatkov bodo odšteli 12 evrov, še navajajo v Telekomu.

Za internetni dostop prek satelita uporabnik potrebuje satelitski krožnik oziroma anteno, premera 70 centimetrov, sprejemnik-oddajnik signala ter modem. Montažo izvajajo monterji Telekoma Slovenije in njihove hčerinske družbe GVO.