Košarka

Ti, ki so zdaj in tukaj

Primož Salmič
19. 7. 2013, 15.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Zavedanje, da se v naši državi čez 47 dni začenja EuroBasket, bo od danes dalje še bolj prisotno, saj se bodo popoldan na uvodnem zboru v Ljubljani zbrali slovenski reprezentanti.

Grega Wernig

Pot bo varovance Božidarja Maljkovića najprej vodila v Rogaško Slatino, kjer bodo zvečer že opravili prvi trening. Začetek priprav bo minil brez Boštjana Nachbarja, Mirze Begića in Nebojše Joksimovića, ki se bodo po vnaprejšnjem dogovoru izbrani vrsti priključili v torek.

Vse tisto, kar se je glede igralskega kadra, ki bo začel priprave, dogajalo v preteklih dnevih, tednih in mesecih, je preteklost. Vemo, da zraven ni Bena Udriha, ki se je s sms sporočilom kot zadnji zahvalil za povabilo in ga odklonil, vemo, da ni Erazma Lorbka, ki v Barceloni zdravi poškodovani koleni. Njiju si je selektor Božidar Maljković še kako želel imeti v ekipi, oba bi imela pomembni vlogi v pohodu na želeno kolajno. Manjka pa še (marsi)kateri, ki bi lahko bil poleg, ki bi ga radi videli navijači, Maljković morda manj, pa so takšni ali drugačni vzroki, da ga ni. Imena niti niso več pomembna. Zdaj in tukaj je namreč 16 igralcev, na pripravah bo 16 fantov, na katere se je treba osredotočiti in z njimi pihati v isti rog, pozabiti in ne trošiti energije za one, ki jih ni.

Današnje priprave jih bo sicer začelo 13, saj so Boštjan Nachbar, Mirza Begić in Nebojša Joksimović dobili štiri dni dodatnega dopusta, prva dva zato, ker sta imela najdaljši klubski sezoni, Joksimović pa zato, ker je namesto Udriha kot zadnji vskočil v izbrano vrsto. Vsi trije so med tistimi košarkarji, ki bodo na priprave prišli brez kluba za novo sezono. Taka sta še Domen Lorbek in Jaka Lakovič, medtem ko Gašper Vidmar ter Uroš Slokar sicer imata klub - prvi je bil zadnjo sezono s strani Fenerbahčeja posojen Bešiktašu, drugi pa je odslužil polovico dveletne pogodbe z Gran Canario -, a še ni gotovo, kateri dres bosta nosila naslednje leto. Vidmar naj bi se vrnil v Fener, s Slokarjem pa naj bi Gran Canaria želela predčasno prekiniti pogodbo.

Moja naloga pred Slovenijo in bogom je, da se borimo, da napravimo najboljšo možno igro, potem pa bomo videli, kaj bo.

Šestnajst igralcev na pripravah je številka, ki je po besedah selektorja Maljkovića ravno pravšnja. »Prišlo bo do udarcev, poškodb, vedno bo najbrž kdo manjkal, tako da to število ni preveliko,« pravi srbski strokovnjak, ki se zaveda, da bo od danes še pod posebnim pritiskom slovenske javnosti, slednja namreč - ne glede na odpovedi - želi, da ne rečemo zahteva, na domačem prvenstvu kolajno. »Moja naloga pred Slovenijo in bogom je, da se borimo, da napravimo najboljšo možno igro, potem pa bomo videli, kaj bo,« odgovarja Maljković, ki upa, da izbrane vrste med pripravami ne bo spremljala smola s poškodbami. Vsaka naslednja morebitna izguba katerega od mož, ki so predvideni za nosilne vloge, bi namreč pomenila ogromno težavo.

Pogled na 16 imen razkriva, da v primeru, da seznama ne bodo oklestile poškodbe ali kakšna druga težava, prav veliko razmišljanja Maljkoviću, koga pustiti zunaj dvanajsterice za prvenstvo, ne bo potrebno. »Odvečni« so, vsaj če ne bo presenečenj, Jaka Brodnik, Gezim Morina, Luka Lapornik in Klemen Prepelič. Posebej prva dva sta zraven bolj zaradi nabiranja izkušenj za prihodnja leta, Lapornik ter Prepelič pa v primeru, da se med pripravami zares izkažeta, morda celo lahko izrineta koga od načrtovanih 12, tisti, ki bi lahko bil njuna tarča, je najbrž predvsem Edo Murić.