Zanimivosti

Grajske latrine še premorejo sledi zajedavcev

J. P.
28. 6. 2013, 22.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Leta 1191 je med tretjo križarsko vojno Ciper napadel angleški kralj Richard I. Na zahodnem delu otoka je za obrambo pristanišča ukazal gradnjo gradu, imenovanega Saranda Kolones.

Wikipedia
Saranda Kolones

Ta je bil v uporabi le 30 let, preden ga je uničil potres. Do takrat pa je bil že prodan Guyu de Lusignanu, kralju Jeruzalema.

Pristanišče je bilo opuščeno, grad nikdar obnovljen. A kot kaže, je kratki staž gradu zapustil dragocen zaklad, saj sta dva raziskovalca z univerze v Cambridgeu v njegovih latrinah odkrila posušene iztrebke njegovih stanovalcev.

Wikipedia

Takoj sta videla priložnost za vpogled v travme, ki so pestile križarje. V vzorcih sta odkrila jajčeca Trichuris trichiura – črevesne gliste, ki povzročajo trihuriozo, in jajčeca Ascaris lumbricoides, človeške črevesne gliste.

Prisotnost obeh priča o slabi higieni in verjetno načetem zdravju prebivalcev, sploh v času lakote, saj je bila podhranjenost pogost vzrok smrti.

Tovrstni paraziti so zgolj pripomogli k podhranjenosti, pravijo poznavalci, saj je okužba pomenila verjetnejšo smrt, sploh med dolgotrajnimi obleganji, ko so bili pogoji še toliko slabši.