Zanimivosti

Start gumb se uradno vrača

STA / S.R.
27. 6. 2013, 17.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Največji proizvajalec programske opreme na svetu Microsoft predstavlja novo različico operacijskega sistema Windows 8.1, potem ko so Windows 8 na trgu na voljo le osem mesecev.

Arstehnica

Microsoft je prisluhnil kupcem in z Windows 8.1 odpravil pomanjkljivosti predhodne različice. "Prisluhnili smo uporabnikom. Dodelali smo kombinacijo znanih elementov klasičnega namizja in novih uporabniških površin na dotik," je po poročanju tujih tiskovnih agencij dejal vodja Windows pri Microsoftu Nemčija Oliver Gürtler.

Tako se z Windows 8.1 vrača polje start, dodali pa so tudi nove funkcije, programe in dodelali dizajn. Predogled novega Windows 8.1 je na voljo na spletni povezavi preview.windows.com, končna različica pa bo na voljo še letos.

"Windows 8.1 je očitno boljši v primerjavi z Windows 8," je po testiranju ocenil tehnološki blog Mashable. Še vedno pa bo treba po oceni bloga izboljšati nekatere podrobnosti.

Uporabnikom aktualne različice Windows 8 je omogočena brezplačna posodobitev.

Pri Microsoftu si zavzemajo tudi za čim hitrejše napredovanje operacijskih sistemov Windows Phone, saj na področju pametnih telefonov in tabličnih računalnikov zaostajajo za konkurentoma Google in Apple. Prav tako pa se Microsoft sooča s problemom znižanja prodaje klasičnih osebnih računalnikov.

Nadgradili bodo tudi programsko opremo energetsko varnega tabličnega računalnika Surface RT. Ta bo odslej vsebovala tudi e-mail in office program Outlook, ki ga je večina uporabnikov pogrešala v predhodnih različicah tabličnika.