Zanimivosti

Japonski princ in princesa obiskala Postojnsko jamo

STA / A.M.
28. 6. 2013, 21.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Japonski princ Akišino in princesa Kiko sta na današnji drugi dan obiska v Sloveniji obiskala Postojnsko jamo. Princ Akišino, ljubitelj živali, je bil posebej navdušen nad predstavitvijo bogatega in raznovrstnega življenja v postojnskem podzemnem svetu.

Mediaspeed

Postojnska jama je oba navdušila s svojo lepoto in obljubila sta, da se na ponovni ogled vrneta s celotno družino, so sporočili iz Postojnske jame. Na ogled Proteusove jame z vivarijem kot tudi skozi Postojnsko jamo sta ju popeljala predsednik upravnega odbora Marjan Batagelj in izvršna direktorica marketinga Katja Batagelj Dolenc.

Visoka gosta sta pred tem danes obiskala univerzo v Ljubljani. Rektor univerze Stanislav Pejovnik, ki ju je s sodelavci sprejel v prostorih rektorata, jima je predstavilo univerzo in njeno delovanje, nato pa sta srečala še s študenti japonologije na Filozofski fakulteti in se z njimi pogovarjala v japonščini. Ogledala sta si tudi sliki japonskih študentov v Sloveniji in kaligrafije študentov japonologije. Obisk je potekal v prijetnem in sproščenem vzdušju, piše na spletni strani univerze.

Visoka gosta sta imela za danes na programu še obisk čipkarske šole v Idriji in idrijskega mestnega muzeja na gradu Gewerkenegg.

V soboto, zadnji dan obiska, bo cesarski par na gradu Brdo sprejela še premierka Alenka Bratušek. Nato ju čaka še ogled Bleda, kjer bosta obiskala grad in otok ter zasadila japonsko češnjo.

V četrtek je princa in princeso na gradu Strmol sprejel njun gostitelj, predsednik republike Borut Pahor, srečala pa sta se tudi s predsednikom DZ Jankom Vebrom. Popoldne sta se z gostiteljem in njegovo partnerko Tanjo Pečar sprehodila po starem mestnem jedru Ljubljane, zvečer pa so se nato skupaj še z britanskim princem Edwardom in njegovo soprogo Sophie udeležili otvoritvenega koncerta Festivala Ljubljana.

Princ in princesa Akišino se na obisku v Sloveniji mudita v okviru evropske turneje, med katero sta že obiskala Hrvaško in Slovaško. Gre za povratni obisk po obisku predsednika Pahorja, ki je bil z gospodarsko delegacijo na Japonskem marca.

Slovenija in Japonska sta diplomatske odnose vzpostavili oktobra leta 1992, od leta 1993 pa v Tokiu deluje slovensko veleposlaništvo, medtem ko je Japonska svoje veleposlaništvo v Ljubljani odprla leta 2006.