Zanimivosti

Svetilne rastline kmalu standard

J. P.
9. 5. 2013, 07.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Znanstveniki snujejo svetlobo oddajajoče rastline, ki bi zlahka našle mesto v katerem izmed znanstvenofantastičnih filmov, a bodo kmalu resničnost.

Zajem zaslona
Svetilna drevesa namesto uličnih svetilk?

S kombinacijo sintetične biologije, genetskega koda in žarečih bakterij se znanstveniki nadejajo nove vrste trajnostne razsvetljave. Res se sliši neverjetno, a razvoj svetlečih rastlin traja že več desetletij.

Pred nekaj leti je znanstvenik s Tajvana uspešno v vodno rastlino vstavil zlato žareče nanodelce. Tako bi svetilna drevesa nekega dne lahko nadomestila ulične svetilke, če bo znanstvenikom le uspelo premagati nekatere ključne prepreke.

Posebej obetaven je projekt 'Glowing Plant' (ang. Žareča rastlina), ki se boljše svetilnosti loteva z izboljšanim genskim zaporedjem rastlin. Njihov bioluminiscentni sistem je sestavljen iz beljakovine, imenovane luciferaza, ki katalizira reakcije bioluminiscence pri nekaterih organizmih.

Proces naj bi bil tako učinkovit, da skoraj ne ustvarja toplote, kresničkam, glivam in nekaterim bakterijam pa omogoča, da oddajajo svetlobo. Vseeno pa se je za pravi izziv izkazal prenos tega procesa v rastline.