Zanimivosti

Doslej nepoznana slika Elizabete I. oktobra na ogled v Londonu

STA / J.P.
9. 5. 2013, 07.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Sliko v velikosti poštne kartice so lani odkrili po smrti lastnika, poroča britanski časnik The Telegraph.

Wikipedia
Elizabeta I. in tri boginje Hansa Ewortha

V londonski Narodni portretni galeriji bodo 10. oktobra v sklopu razstave Elizabeta I. in njeno ljudstvo na ogled postavili doslej nepoznano sliko Elizabeta I. in tri boginje, ki nekdanjo angleško kraljico prikazuje kot prinašalko miru.

Verjamejo, da se lastnik slike, ki jo je okoli leta 1590 verjetno naslikal mojster miniatur Isaac Oliver, ni zavedal pomembnosti umetniškega dela. Sliko naj bi vse od nastanka hranili zasebni lastniki. Narodna portretna galerija je sliko za 329.000 britanskih funtov (388.000 evrov) kupila na dražbi.

Sliko je po odkritju pregledala vrsta strokovnjakov iz vse Velike Britanije, umetnostni zgodovinar Roy Strong pa jo je označil za eno najpomembnejših odkritij elizabetinske dobe.

Kustosinja Tarnya Cooper je dejala, da je slika neverjetna najdba, ki "kaže na to, kaj vse je še mogoče odkriti".

Slika je sicer le eden od okoli 100 eksponatov, ki jih bodo v galeriji predstavili oktobra. Na ogled bodo postavili slike, obleke, rokopise in nakit iz obdobje Elizabete I. Kot so še zapisali pri The Telegraphu, želijo snovalci z razstavo prikazati tako življenje na dvoru kot tudi življenje običajnih ljudi.