Zanimivosti

Na harvardski univerzi so ustvarili robota v velikosti kovanca

J. P.
9. 5. 2013, 06.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Robot, imenovan RoboBee, s krili zamahne stodvajsetkrat v le eni sekundi, kar je že skoraj preveč za človeško oko. Prav tako lahko lebdi in vodoravno leti v več smeri kot helikopter.

Zajem zaslona
RoboBee

Tehta le osemdeset miligramov in je velikosti kovanca, kar pomeni, da je robot veliko premajhen za tradicionalne komponente, zato je bila ekipa prisiljena ustvariti nove.

Tako elektromagnetni motor sploh ni prišel v poštev, pravih alternativ pa ni bilo, zato so uporabili keramične trakove, ki se ob stiku z električnim poljem krčijo ali širijo.

Njegov edini vir energije je zunanja baterija. Za gradnjo drugih delov so raziskovalci navdih iskali ne v naravi, ampak v otroških slikanicah z izstopajočimi figurami ter origamiju.

Njihova rešitev je prelomna tehnika, ki vključuje kopičenje in prepogibanje plasti ogljikovih vlaken, medenine, keramike in drugih materialov. Te nato z uporabo laserjev oblikujejo v strukture in vezja.

Tako lahko te plasti z zgolj eno potezo – kot v otroških knjigah – sestavijo v izredno majhno, a popolnoma delujočo napravo.