Slovenija

V MOL podelitev nazivov častni meščan in meščanka

STA / J.P.
9. 5. 2013, 07.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Novinar Jurij Gustinčič in igralka Štefka Drolc bosta na današnji slavnostni seji mestnega sveta Mestne občine Ljubljana prejela naziva častni meščan oziroma častna meščanka.

Mediaspeed
Jurij Gustinčič

Priznanji bo MOL na Ljubljanskem gradu podelila ob mestnem prazniku - dnevu svobode in miru.

Na seji bodo podelili tudi nagrade in plakete glavnega mesta Ljubljana za leto 2013.


Nagrade glavnega mesta Ljubljana za leto 2013 bodo prejeli Mirjana Borčić, Katjuša Popović, Janez Čuček in Joco Židaršič, plakete pa Ana Vehar, Društvo Ljubljanski oktet, Zavod prijateljev mladine Ljubljana Moste Polje, Center za usposabljanje, delo in varstvo Dolfke Boštjančič Draga, Ženski pevski zbor Kombinat ter Dijaški dom Ivana Cankarja.

MOL občinski praznik praznuje v spomin na osvoboditev Ljubljane 9. maja 1945. V teh majskih dneh pa so se v prestolnici že spomnili tudi nekaterih drugih dogodkov. Dan pred današnjim praznikom je ljubljanski župan Zoran Janković pri nekdanji vratarnici na Metelkovi ulici odkril obeležje ženskim demonstracijam, kar je bilo sklepno dejanje označevanja vseh lokacij v Ljubljani, kjer so se ženske sredi druge svetovne vojne zbirale in demonstrirale proti okupatorju.

Janković se je v sredo udeležil tudi slovesnosti pred spomenikom padlim borcem narodnoosvobodilne vojne za osvoboditev Ljubljane na Orlah. Slovesnost sta Zveza združenj borcev za vrednote NOB Ljubljana in MOL pripravili ob 68-letnici zadnjih bojev za osvoboditev Ljubljane. "Zadnja partizanska bitka z okupatorjem je bila 7. in 8. maja 1945 na Orlah. Naslednjega dne, 9. maja ob 5. uri zjutraj, sta sirena na glavnem kolodvoru in velika zastava na Ljubljanskem gradu oznanili, da je konec štiriletne okupacije," so še pojasnili na MOL.