Zanimivosti

Sonce naše, si v redu?

T.P.
18. 3. 2013, 18.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Letos bi se moral zgoditi vrhunec solarne aktivnosti, a Sonce je mirno. Strokovnjaki upajo, da je to začasno.

Reuters, NASA
Eksplozija na Soncu

Znanstveniki vsakih 11, 12 let pričakujejo Sončev solarni maksimum, kar pomeni, da bi moralo biti sonce bolj ognjeno kot sicer. To bi se moralo zgoditi prav letos oziroma že lani. A namesto tega so znanstveniki presenečeni ugotovili, da je Sonce krepko »shujšalo«. Januarja in februarja 2013 je bilo število Sončevih peg precej manjše kot ob istem času leta 2011. Poleg tega je močnejših Sončevih izbruhov v zadnjem času precej manj kot v zadnjih mesecih leta 2012. Česa takega niso pričakovali, vendar so našli razlago. Sonce je trenutno na svojem solarnem vrhuncu, vendar se obnaša drugače.

Reuters, NASA
Takšno je sonce sedaj.
Njegovo šibko sijanje kaže na dva vrhunca. Astronomi, ki delovanje Sonca opazujejo že stoletja, razlagajo, da Sončev cikel ne sledi vedno ustaljenemu vzorcu. Cikel tako lahko traja od 10 do 13 let, vsak cikel pa ima lahko več kot en vrhunec, kar se je zgodilo tudi v tem ciklu.

Reuters, NASA
Takšno pa bi moralo biti.
S Sonca so izginile vse Sončeve pege, ki bi po znanstvenih pričakovanjih morale prav zdaj v obliki eksplozije potovati s hitrostjo približno milijon kilometrov na uro in se dotakniti elektromagnetnega polja Zemlje. Strokovnjaki se bojijo, da bi te eksplozije lahko močno vplivale na komunikacijske mreže, vendar pa se to zdaj zagotovo ne bo zgodilo.

Dean Pesnell iz centra za vesoljske polete Goddard meni, da je to le zatišje pred novim vrhuncem aktivnosti. »Mirne vesti lahko potrdim, da se bo novi solarni maksimum zgodil še letos in bo trajal tudi prihodnje leto,« pravi Pesnell.