Zanimivosti

Kako dobri smo Slovenci v pitju vina?

Benjamin Kračun
18. 3. 2013, 15.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Sloveniji je kar 40 litrov popitega vina na prebivalca, Portugalska 60 litrov, najbližje nam je Italija z 58 litrov popitega vina.

Thinkstock

Le kdo še ne ve, da smo Slovenci znani po količini popitega alkohola na prebivalca. Nismo prvi, a vseeno nismo daleč za 'najboljšimi'. Ampak ali to pomeni, da če spijemo veliko vino, da imamo zaradi tega odnos do njega?

Izvoz vina je bil v letu 2011 večji, kot pa uvoz. V večini uvažamo namizno vino, ki ga zaradi veliko potrošnje v Sloveniji primanjkuje.

Odnos pomeni, da ga pijemo v zmernih količinah, da cenimo kar pijemo in da pijemo izbrana vina. Tako kot do hrane je potrebno pokazati odnos tudi do vina. Vesel bi bil, če bi se Slovenci naučili piti vino ob kosilu, večerji ali kot kozarec po službi. Še bolje bi bilo, če bi ostali na kozarcu ali dveh. Pri branju analiz me je zmotilo tudi to, da ima Slovenija veliko število neregistriranih pridelovalcev vina in kar za tem se mi je postavilo vprašanje, če so številke o porabi vina na prebivalca sploh pravilne.

Slovenija je vinorodna dežela in prav je tako. Na naših tleh raste vrhunsko vino, ki ga moramo ceniti in znati spoštovati. Tako kot vsake kulture, se je potrebno naučiti tudi kulture pitja vina.

Več v tiskani izdaji dnevnega časopisa SVET24.

Thinkstock