Zanimivosti

Nova teorija o izumrtju neandertalcev

J.P.
16. 3. 2013, 16.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Neandertalec je imel možgane podobne velikosti kot sodobni človek, a veliko bolj razvit vid.

Neandertalčeva lobanja

Po najnovejših ugotovitvah naj bi bil ravno njihov razviti vid razlog za njihovo izumrtje, saj je na njegov račun trpela socialna kognicija. Arheolog Clive Gamble z Univerze Southampton pravi, da imamo ljudje »družbene« možgane, medtem ko je neandertalec imel bolj vizualne. Posledično so izumrli človečnjaki imeli manjše družbene in trgovske mreže, na katere so se lahko zanesli v težkih časih. To bi lahko bil povod za neandertalčevo izumrtje pred 35.000 leti.

Robin Dunbar, psiholog z Univerze v Oxfordu in njegova ekipa so primerjali trinajst neandertalčevih lobanj in dvaintrideset lobanj modernega človeka. Odkrili so, da so neandertalci imeli večje očesne jamice in posledično tudi večje oči kot sodobni človek. To naj bi bila neposredna posledica njihovega okolja, saj so severnejši predeli Evrope deležni manj dnevne svetlobe. Podobno imajo danes ljudje, ki živijo na severu, rahlo večje oči.

Znanstveniki tako sklepajo, da so neandertalci imeli povečana področja za obdelavo vizualnih podatkov, kar je razvidno že iz lobanje same. Po izračunih koliko prostora bi bilo potrebnega za druge namene, so zaključili, da so imeli neandertalci relativno manj prostora za čelni reženj – del možganov namenjen socializiranju. Ta dognanja razložijo tudi, zakaj neandertalci niso niti nosili okrasja niti ustvarjali.