Zanimivosti

Američani več telefonirajo za volanom

STA / R. S.
17. 3. 2013, 09.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Anketa ameriškega Centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) je ugotovila, da Američani pogosteje klepetajo po telefonu, ko vozijo in pogosteje pošiljajo telefonska sporočila.

Reuters

Od prebivalcev sedmih evropskih držav, ki jih je zajela študija, so Američanom po nevarni komunikativnosti najbližje Portugalci. Anketa, ki je zajeta v študiji, je bila narejena že leta 2011 in ugotavlja, da je 69 odstotkov ameriških udeležencev priznalo telefoniranje med vožnjo avtomobila. V anketi so sodelovali tudi prebivalci Velike Britanije, Španije, Portugalske, Francije, Belgije, Nemčije in Nizozemske.

Najmanj klepetavi so Britanci (21 odstotkov), najbolj pa Portugalci (59 odstotkov). Američani in Portugalci so z 31 odstotki izenačeni tudi po pošiljanju sporočil po telefonu med vožnjo. Spletna anketa je zajela voznike stare od 18 do 64 let. Nobeno presenečenje ni, da se najnevarneje obnašajo mlajši vozniki, vendar pa ni nobene večje razlike med spoloma. V ZDA je telefoniranje med vožnjo prepovedano le v desetih zveznih državah, pošiljanje sporočil pa v 39 državah in prestolnici Washington.