Bencin

Presenetljivo Raikkonen

A.Š. AMA
17. 3. 2013, 09.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Končana je prva dirka sezone – presenetljivo jo je dobil Kimi Raikkonen, ki je s postankom manj posekal oba favorita, Vettla in Alonsa.

Tako je dirka postavila na glavo vse napovedi pred sezono, pa tudi do dirke videno prevlado Red Bulla, ki je na sami dirki niti en trenutek nismo videli. Najslabše se je dirka končala za novinca pri Sauberju, Nico Hulkenberg na dirki sploh ni štartal zaradi okvare dovoda goriva, sam štart pa za Webbra, ki je na štartu padel z drugega mesta na šesto. Prav tako se Vettel ni mogel odlepiti od Masse in Alonsa, ki sta oba prehitela Hamiltona v prvem krogu. Kmalu je oba Mercedesa prehitel še Raikkonen in se približal Vettlu, Massi in Alonsu in z njimi tvoril štirivagonsko vlakovno kompozicijo.

Supermehke rdeče Pirellijeve gume so se pokazale za neuporabne, saj so se vsi v ospredju v bokse podali že po desetih krogih, vlakec se je ohranil, le da se je moral boriti proti ospredju skozi dirkače, ki so začeli dirko na trših gumah, še najbolj je izstopal Sutil, ki se je v 15. Krogu znašel v vodstvu.

Vsi štirje so se kmalu znašli na zadku Nemca, vendar ga niso mogli prehiteti in Sutilov prvi postanek se je zgodil hkrati z drugim postankom Vettla, Masse in Alonsa, s čemer se je Sutil priključil v boj za zmago. Alonso je bil drugič v boksih malo pred vsemi, kar je bilo dovolj, da je skočil na vrh pred Sutila in Vettla, Sutil pa je Vettlu podlegel krog po postankih, vendar Vettel ni mogel napasti Alonsa, ta pa se je prebijal mimo tistih z drugačno taktiko.

Tu se je začela odvijati peklenska taktika Raikkonena in njegovih gum, na stezi je ostal do 34. Kroga, kar nekaj časa več od ostalih in postalo je jasno, da se bo Finec ustavil samo dvakrat, vsi ostali pa trikrat. Raikkonen je ostal spredaj, še posebej ko sta se šla Alonso in Vettel v bokse že tretjič. Alonso je sprva Raikkonena lovil, a le nekaj krogov, potem pa so njegove gume izgubile svežino, razlika pa se je stabilizirala. V nekem trenutku, ko je šel Kimi drugič v bokse, je spet vodil Sutil. Imeli smo zanimivo situacijo, Sutil z enim, Raikkonen z dvema in Alonso s tremi postanki na prvih treh mestih. V boksih se je 11 krogov do konca ustavil še Sutil, ki je moral obuti preklete rdeče gume in od tam je drvel po lestvici navzdol, vseeno pa je povratnik v F1 uspel rešiti sedmo mesto.

Čeprav je deset krogov do konca Alonso začel resno loviti Raikkonena, je ta odgovoril in do cilja prednost povečal na 12 sekund. Četrti je v cilj pripeljal Massa, ki se je v drugi polovici dirke kar nekako izgubil, peti pa je bil Hamilton, ki je moral spremeniti taktiko dveh postankov v tri postanke. Webber, ki je šel na dirki v bokse prvi, se je iz ozadja prebil na šesto mesto, obe Force Indiji pa sta pokazali dobro formo in Sutil je končal sedmi pred osmim di Resto, čeprav je kazalo večino dirke za Nemca še precej bolje. Button je končal deveti, za njim se je tik pred koncem znašel Grosjean z drugim Lotusom, ki je v troboju za sabo zadržal Pereza in Vergna.

Dirka je imela tudi nekaj žrtev – ob že omenjenem Hulkenbergu je na ciljni ravnini v pesek zletel Maldonado zaradi lastne napake, Ricciardo se je 20 krogov pred koncem poslovil z zelo čudnim zvokom Ferrarijevega motorja, Rosberg pa je na polovici dirke odstopil zaradi težav z elektroniko.

Sezona se ni začela po pričakovanjih za favorite, Red Bull ni tako hiter, kot je kazal na treningih, Ferrari je v precej boljši formi kot lani, razočaranje je McLaren, čez vikend rahlo bledi Perez pa je za Buttnom vendarle zaostal le samo 2 sekundi. Mercedes? Tako kot smo pričakovali – na kratek rok hiter, na daljših razdaljah pa spet tam – kot lani.

Sezona gre dalje že prihodnji vikend v soparni Maleziji.

 1.  Raikkonen      Lotus-Renault              1h30:03.225
 2.  Alonso         Ferrari                    +    12.451
 3.  Vettel         Red Bull-Renault           +    22.346
 4.  Massa          Ferrari                    +    33.577
 5.  Hamilton       Mercedes                   +    45.561
 6.  Webber         Red Bull-Renault           +    46.800
 7.  Sutil          Force India-Mercedes       +  1:05.068
 8.  Di Resta       Force India-Mercedes       +  1:08.449
 9.  Button         McLaren-Mercedes           +  1:21.630
10.  Grosjean       Lotus-Renault              +  1:22.759
11.  Perez          McLaren-Mercedes           +  1:23.367
12.  Vergne         Toro Rosso-Ferrari         +  1:23.857
13.  Gutierrez      Sauber-Ferrari             +     1 krog
14.  Bottas         Williams-Renault           +     1 krog
15.  Bianchi        Marussia-Cosworth          +     1 krog
16.  Pic            Caterham-Renault           +    2 kroga
17.  Chilton        Marussia-Cosworth          +    2 kroga
18.  van der Garde  Caterham-Renault           +    2 kroga