Zimski športi

Tina tretja v slalomu, globus Shiffrinovi

STA / S.R.
16. 3. 2013, 12.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Najboljša slovenska smučarka Tina Maze je bila tretja v slalomu predzadnji dan finala svetovnega pokala v alpskem smučanju v švicarskem Lenzerheideju.

Reuters

Mali kristalni globus v seštevku discipline pa je osvojila Američanka Mikaela Shiffrin, ki je zmagala. Druga je bila Avstrijka Bernadette Schild (+0,20), tretja pa Mazejeva (+0,35).

Tina Maze, ki je imela startno številko ena, je prepričljivo vodila po prvi vožnji letošnjega finala na izjemno zahtevni in dolgi progi. Avstrijka Kathrin Zettel je na drugem mestu zaostajala za 0,58 sekunde, tretja je bila njena rojakinja Bernadette Schild (+0,66), četrta šele pa končna zmagovalka Američanka Mikaela Shiffrin. Slednja je zaostajala že več kot sekundo (+1,17), bila pa je edina, ki bi lahko Črnjanko v boju za mali kristalni globus še prehitela. Pred zadnjo slalomsko tekmo sezone je imela le sedem točk zaostanka za Mazejevo in jasno je bilo, da bo kristalni globus bržkone pripadel tekmovalki, ki bo boljša na zadnji tekmi.

Shiffrinova je v drugi vožnji dotlej vodilno domačinko Wendy Holdener prehitela za izjemne 1,77 sekunde ter vrgla rokavico trem tekmovalkam, ki so bile še na startu. Bernadette Schild je kljub dobri predstavi zaostala za dve desetinki, Zettlova pa kar za 1,44 sekunde. O globusu sta tako neposredno odločali najboljši slalomistki zime. Črnjanka je po Mariboru in Ofterschwangu ciljala na tretjo zaporedno slalomsko zmago, vendar pa je na koncu ostala na tretjem mestu, saj je izgubljala čas od začetka do konca druge vožnje. Ob tem Mazejevi proga leži, saj je pred to sezono svojo prvo in do sezone edino slalomsko zmago v pokalu dosegla prav v Lenzerheideju na finalu leta 2011.

Mazejeva je tako v tej sezoni zmagala skupno v svetovnem pokalu, malemu veleslalomskemu in superveleslalomskemu globusu pa tako ni dodala še tretji globus za zmago v posamičnih disciplinah. Najboljša je bila tudi po dveh tekmah v superkombinaciji, a v tej disciplini prvič po sezoni ne bodo podelili globusa. Tako je ostala izenačena z Američanko Lindsey Vonn, ki je zaradi poškodbe po padcu na svetovnem prvenstvu v Schladmingu predčasno končala sezono. Vonnova je v sezonah 2009/10 in 2011/12 osvojila po štiri globuse, v obeh sezonah pa je dobila tudi kombinacijskega.

Na glavni tribuni so v mrzlem in sončnem vremenu uspeh najboljše slovenske športnice med 9.000 gledalci spremljali njena mama Sonja in oče Ferdo, sestra Maja, med navijači pa je bil tudi predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Janez Janša, ter njegova soproga Urška Bačovnik. V ciljnem delu so bili med drugimi nekdanji izjemni smučarski skakalec Primož Ulaga, zdaj predsednik Smučarske zveze Slovenije, direktorica zveze Barbara Kürner Čad in poslanec v Evropskem parlamentu ter nekdanji športni minister Milan Zver.