Bencin

Maratonske kvalifikacije Vettlu

M.N., AMA
17. 3. 2013, 01.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Prva vrsta za VN Avstralije je povsem v znamenju moštva Red bull, saj sta Vettel in Webber zasedla prvi dve mesti. Tretje mesto je zasedel Hamilton in s tem potrdil dobro pripravljenost Mercedesa, nekoliko pa razočarali pri Ferrariju in McLarnu.

Zaradi preobilnih padavin je vodstvo dirke uspelo v soboto pod streho spraviti le prvi del kvalifikacij. Že sam začetek je bil prestavljen za kar pol ure, saj je stoječa voda na stezi predstavljala preveliko tveganje za dirkače. A tudi po prižgani zeleni luči so imeli dirkači nemalo težav – že na samem začetku je s steze odneslo van der Garda, Hamiltona in Masso, ki pa so kljub dotikom z ogrado uspeli nadaljevati s kvalifikacijami. Nato so se dirkači vendarle nekako prilagodili na razmere in kazalo je že na normalen potek. Žal pa temu ni bilo tako in zaradi ponovnih padavin ter tudi čiščenja steze zaradi nesreče Gutierreza ob samem zaključku prvega dela, je ponovno prišlo do prestavljanj. Nazadnje je vse skupaj trajalo predolgo in naposled je tudi ura prisilila vodstvo v prestavitev drugega in tretjega dela na nedeljo. Sicer pa so po prvem delu izpadli Maldonado, Gutierrez, Bianchi, Chilton, van der Garde in Pic.

Kvalifikacije so se tako nadaljevale v nedeljo dopoldan, ponovno pa je bila steza mokra, a vsaj vozna. Na srečo pa se je s časom steza na idealni liniji celo toliko posušila, da so nekateri celo poskusili že s pnevmatikami za suho stezo. Vseeno pa se je to izkazalo za slabo potezo, kar je ugotovil predvsem Perez, ki se zaradi tega ni uvrstil v finalni del kvalifikacij. Poleg mehiškega dirkača pa so po drugem delu, ki ga je ponovno dobil Rosberg, izpadli še Hülkenberg, Sutil, Vergne, Ricciardo in Bottas.

Na srečo tudi v finalnem delu kvalifikacij ni bilo padavin, prav za zadnje poskuse pa se je steza vendarle dovolj posušila, da so dirkači namestili pnevmatike za suho stezo. V teh razmerah sta dominantno formo prikazala Red bullova dirkača, hitrejši pa je bil Vettel, ki je s tem pokazal, da je še četrti naslov svetovnega prvaka povsem realen. Odlično se je znašel tudi domači adut, Webber, ki je nekaj časa imel celo boljši čas od moštvenega tekmeca, a je nato storil napako in se tako moral zadovoljiti z drugim mestom. Na tretjem mestu nato najdemo Hamiltona, ki je tako potrdil, da se tudi v novem moštvu odlično znajde, za pravo malo presenečenje pa je poskrbel Massa, ki je uspel premagati Alonsa, ki bo dirko začel šele s petega mesta. Po odlični formi v dežju, se po suhem Rosberg ni več znašel tako odlično in se je tako uvrstil na šesto mesto, za njim pa so se do desetega mesta razvrstili še Räikkönen, Grosjean, di Resta in Button.

Ob 17h oz. ob 7h po slovenskem času torej čaka dirkače zgolj še dirka, zdi pa se, da imajo ponovno največ možnosti za zmago v moštvu Red bull, saj kaže predvsem Vettel odlično formo. Še najhujšo konkurenco jim najverjetneje predstavljata zgolj moštvi Mercedes in Ferrari, pozabiti pa seveda ne smemo še moštva Lotus. V vsakem primeru je ugibanj precej, dejanske odgovore pa bomo dobili šele po 58-ih krogih VN Avstralije.