Svet

V banki se želi zaposliti 1.7. milijona ljudi

STA / S.R.
17. 3. 2013, 09.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na razpis največje indijske državne banke State Bank of India (SBI), ki se nanaša na 1500 prostih delovnih mest uradnika, je prispelo 1,7 milijona prijav, so ta teden sporočili iz banke.

Reuters

Ob tem so se zavezali, da bodo preučili vse do zadnje. Kot je poudaril predsednik uprave banke Pratip Chaudhuri, je veliko zanimanje predvsem posledica privlačnih zaposlitvenih pogojev. Banka denimo za delovno mesto poskusnega uradnika v Mumbaiu ponuja začetno plačo v višini 69.000 rupij (975,90 evra) in dodatek za kritje stroškov prebivanja v elitnem delu mesta.

Kot piše francoska tiskovna agencija AFP, pa je do velikega odziva na razpis prišlo tudi zaradi vse manjših možnosti zaposlitve v indijskem zasebnem sektorju. Položaj se v tem smislu slabša že leto dni in pol.

Gospodarska rast Indije se je namreč občutno upočasnila. Zaradi vse slabše gospodarske klime in visokih obrestnih mer je padla na najnižjo stopnjo v zadnjem desetletju. Glede na vladno napoved se bo indijski bruto domači proizvod (BDP) v tekočem fiskalnem letu, ki se bo izteklo konec marca, okrepil "le" za pet odstotkov.

Minulo fiskalno leto se je indijski BDP povečal za 6,2 odstotka, tudi ta stopnja pa za potrebe tamkajšnjega trga dela, na katerem je vse več mladih, ni bila zadostna.