Svet

Mladenka, ki vidi stvari obrnjene na glavo

J.P.
16. 3. 2013, 18.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Narobe svet. Zdravniki in znanstveniki se le nemočno praskajo po glavah.

Zajem zaslona
Bojana Danilović

Osemindvajsetletna diplomirana ekonomistka Bojana Danilović iz Srbije ima redko možgansko motnjo, saj ti stvari, ki jih sicer vidi pravilno, obračajo na glavo. Tako ugotavljajo strokovnjaki s Harvardske univerze in MIT-ja v Massachusettsu v ZDA. Čeprav je bilo nekaj podobnih primerov v preteklosti že zabeleženih, je Bojanin resnično edinstven, saj je že od njenega rojstva naprej bilo vse »obrnjeno narobe«.

Dekle iz Užic je na svet prišlo z nogami naprej; ko se je prvič začela plaziti, se je premikala nazaj in ne naprej. Nič drugače ni bilo, ko je shodila. Njena mama je morala vzeti dopust, da jo je lahko naučila pravilno hoditi. Ko je začela pisati, je to počela iz spodnjega desnega kota proti zgornjemu levemu. Njeni učitelji so bili nemočni, a je to zanjo bil edini način, da je lahko razumela črke. Doma je TV obrnila na glavo, da ga je sploh lahko gledala. Ko bere časopis, ga obrne na glavo; ko telefonira, naredi enako.

Njeni možgani so sicer popolnoma zdravi, le stvari vidijo drugače. Danijela se sicer počuti povsem normalno; obžaluje le, da ne bo mogla dobiti vozniškega dovoljenja.