Zanimivosti

Z njim greste lahko tudi pod prho

Stane Ravnikar
18. 3. 2013, 07.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Čeprav pisanje sporočil in brskanje po spletu tudi v kopalnici ni priporočljivo (sem in tja se je le potrebno odklopiti), smo sedaj dobili še en telefon, ki ga voda prav nič ne moti. Pa tudi izgleda odlično.

Sony, S.R.
Voda ga prav nič ne moti.

Govora je o telefonu Sony Xperia Z, s katerim sem preživel nekaj dni. Prvo, kar pade v oči je velik zaslon z diagonalo pet palcev (12.7-centimetra) in polno visoko ločljivostjo 1080p (torej 1920×1080 točk). Pri zaslone s tolikšno diagonalno to znese 440.6 pikslov na palec, kar pomeni, da je slika kristalno jasna. Sony je namreč znanje, ki ga je pridobil v letih izdelave televizorjev sedaj prenesel še na telefone.

Telefon bo tako morda za koga prevelik, a takšen je pač trenutni trend v industriji. Zaradi primerne oblike telefon sicer dobro sede v roke, velikosti pa sem se kaj hitro navadil. Spredaj in zadaj telefon obdaja trpežno steklo, ki skupaj s plastično obrobo poskrbi, da je telefon odporen na udarce in vodo. In to ne samo na nekaj kapljic – telefon lahko popolnoma potopite pod vodo, a mu ne bo hudega. V ta namen so vsi vhodi zaščiteni s pokrovčki, zato je telefon tudi na robovih povsem raven. Izstopa le okrogel srebrn gumb za vklop na desni zgornji strani in gumb za zmanjševaje oziroma zviševanje glasnosti pod njim.

Sony, S.R.
Kot se za vrhunski telefon spodobi, je telefon opremljen s štirijedrnim procesorjem (Snapdragon S4 Pro), ki mu pomagata mu še dva gigabajta RAM-a. To je povsem dovolj, da je telefon brez težav kos vsem opravilom. Zaradi močnega procesorja in velikega zaslona obstaja skrb glede trajanja baterije, a v praksi je baterija z močjo 2,330mAh povsem dovolj, da pridete čez dan (no, če ste hud ''igračar'', polnilec le nosite s seboj) . Za tiste, ki pa telefona ne želite polniti vsak večer je Sony vgradil tudi funkcijo STAMINA. Slednja ob izklopu telefona ugasne vse aplikacije, ki sicer tečejo v ozadju, ter prekine internetno povezavo (WiFi in mobilno omrežje). Še vedno prejemate klice in SMS-e in opozorila, ki si jih sami izberete (denimo samo s Facebooka). Tako kot večina novih pametnih telefonov višjega razreda podpira tudi prenos podatkov preko omrežja LTE, ki ga bomo kmalu lahko izkoriščali tudi pri nas.

Naslednje, kar velja omeniti je kamera, ki se lahko pohvali kar s 13-imi megatočkami. Fotografije so tako jasne in podrobne, pa tudi fotografiranje je precej hitro. Fotoaparat pa ima tudi zanimivo in za uporabo zelo preprosto možnost snemanja panoramskih fotografij. Na zaslonu se v panoramskem načinu namreč pojavi majhen graf, ki vam sproti kaže, koliko morate še premakniti telefon. Opazil sem le, da se pri slabši svetlobi na fotografijah hitro pojavi šum. Malce pogrešam le namenski gumb za fotografiranje, a to ja pač kompromis, ki ga moramo sprejeti zavoljo trpežnosti.  

Kar se tiče androida, razveseljuje dejstvo, da ga je Sony tokrat še manj predelal kot v preteklosti. Predvsem mi je všeč, da ni več rahlo zmede aplikacije ''Timescape'', v kateri so bili na prejšnjih Sonyjevih telefonih zbrani podatki z družbenih omrežij. Namesto tega so družbena omrežja sedaj združena v aplikaciji SocialLife.

Sony, S.R.
Bo Sonyju uspel veliki met?
Sony je zares vse svoje znanje združil in izdelal telefon, ki se lahko brez sramu kosa z največjimi igralci v industriji. Telefon je zmogljiv in trpežen, povrh vsega pa tudi oblikovno izstopa iz množice konkurenčnih telefonov z operacijskim sistemom android. In če je Sony, ki se je pametnih telefonov sicer lotil relativno pozno še pred kakim letom še sledil tekmecem, so z Xperio Z (sledila ji bo sicer še verzija ZL, ki bo tanjša, a ne tako odporna) sedaj naredili telefon, ki je takoj ob izidu postal merilo za tekmece.

Kupci se očitno strinjajo, saj so Sonyjevega paradnega konja na Japonskem, Tajvanu, v Franciji, Nemčiji in Hongkongu razprodali v nekaj dneh. Na Japonskem je tako denimo samo en operater v enem tednu prodal kar 140.000 telefonov. Sony je tako očitno na dobri poti do uresničitve cilja – postati tretji največji proizvajalec mobilnih telefonov (za Samsungom in Applom).

Xperia Z je vsekakor telefon, s katerim ne morete zgrešiti. Telefon nadaljuje trend vse večjih zaslonov, a obenem ponuja še trpežnost in privlačno obliko, česar ne vidimo pogosto v istem paketu.

Že sedaj pa je precej očitno, kateri telefoni bodo bili boj za prevlado v letu 2013. Xperia Z se bo za primat najboljšega spopadla z nedavno predstavljenima Samsungom Galaxy S4 ter HTC-jevim modelom One. Bitki pa se bo v drugi polovici leta skoraj zagotovo pridružil še novi iPhone, ter morebiti še kakšen tekmec. Leto 2013 bo vsekakor pestro.