Zanimivosti

V Severni Koreji odkrili brlog samorogov?

S.R.
2. 12. 2012, 15.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Severni Koreji, oziroma Demokratični ljudski republiki Koreji (DLRK), kot je njeno uradno ime se zadnje čase dogaja veliko zanimivega.

Poleg tega, da je bil njihov vodja Kim Jong-un (sicer satirično) razglašen za najlepšega moškega na svetu in da v kratkem načrtujejo novo testno izstrelitev rakete (zadnjih nekaj jih ni prišlo ravno daleč), so sedaj naši še pravi pravcati brlog samorogov. Da, tistih pravljičnih bitij z enim rogom.

Zgodovinarji Severnokorejske akademije za družbene vede naj bi namreč sporočili, da so v templju le streljaj oddaljenem od prestolnice Pjongjang našli pravi brlog samorogov. Seveda po njihovem mnenju to pomeni le eno – da je bil Pjongjang glavna naselbina antične združene Koreje. Še en dokaz torej, da je Severna Koreja superiorna osovraženi južni sosedi. V poročilu so zgodovinarji zapisali, da ''odkritje brloga, skupaj z legendo o  kralju Tongmyongu dokazuje, da je bil Pjongjang glavno mestu antične Koreje in kraljestva Koguryo''. V poročilu, ki ga je javnosti sporočila tiskovna agencija v državni lasti še piše da je ''brlog brez dvoma pripadal kralju Tongmyongu, ustanovitelju antičnega korejskega kraljestva Koguryo''. Navaja še, da ''pred brlogom stoji kvadratna skala, na kateri so vklesane besede brlog samorogov''. Napis naj bi izviral iz časa kraljestva Koryo (918-1392). Na nameček poročila pravi še ,da je tempelj kralju Tongmyongu služil kot zasilna palača.

##IMAGE-17429##

Direktor Inštituta za zgodovino na Univerzi za družbene vede je južnokorejski državni agenciji KCNA povedal, da najnovejša najdba le potrjuje zgodovinska dejstva. V zgodovinskih romanih je namreč mogoče pogosto zaslediti omembe samorogov, ki jih je jezdil kralj Tongmyong.
Legende o samorogih naj bi sicer izvirale iz evropske folklore, kjer so ta bitja prvič omenjena. Za bitje, ki je podobno konju, a ima na glavi en rog so vse do 19. stoletja menili, da zares obstaja. A od takrat naprej dokazov o kakršnihkoli brlogih ni bilo.

Nenavadna zgodba pa za Severno Korejo ni nič novega, saj iz te osamljene trdnjave komunizma mnogokrat pricurljajo zares nenavadne novice. Nekateri so tudi mnenja, da je zgodba o brlogu samorogov odgovor na novičko o najbolj seksi moškemu na svetu, Kim Jong-unu. Slednjo satirično novico je pretekli teden objavila spletna stran ''the Onion'' kot resnično pa jo je povzel kitajski časopis.