Zanimivosti

Južnokorejsko sodišče kaznovalo tako Samsung kot Apple

STA
24. 8. 2012, 14.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Sodišče v južnokorejskem Seulu je danes razsodilo, da sta tehnološka velikana Apple in Samsung oba kršila patente drug drugega.

Posledica razsodbe je tudi prepoved prodaje nekaterih njunih proizvodov v Južni Koreji, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Sodišč je Applu naročilo, da s polic južnokorejskih trgovin umakne telefone iphone 3GS in iphone 4 ter tablične računalnike ipad 1 in ipad 2. Ti proizvodi naj bi kršili dva Samsungova patenta, ki segata na področje telekomunikacijske tehnologije.

Apple bo ob tem moral Samsungu plačati tudi 40 milijonov vonov (28.200 evrov) kazni. Sodišče je v razsodbi zavrnilo še Applovo trditev, da je Samsung nelegalno kopiral njegov dizajn, saj je takšna oblika v kombinaciji z velikim zaslonom obstajala že v proizvodih pred iphonom in ipadom.

Brez kazni pa je ni odnesel niti Samsung. Sodišče je razsodilo, da je kršil Applov patent, ki se nanaša na funkcijo "odboja" ekrana, ko uporabnik doseže vrh ali dno prikazane strani na iphonu ali ipadu. Sodišče je Samsungu prepovedalo prodajo proizvodov s to tehnologijo - telefonov galaxy S, galaxy SII in galaxy nexus ter tabličnih računalnikov galaxy tab in galaxy 10.1.

Denarna kazen za Samsung znaša 25 milijonov wonov (17.580 evrov).

Razsodba se sicer ne nanaša na najnovejše proizvode obeh tekmecev, kot sta iphone 4S in galaxy S3. Analitiki zato ocenjujejo, da primer ne bo imel večjega vpliva na prihodke obeh družb.

Sodni spor v Južni Koreji je sprožil Samsung kot odgovor na Applovo tožbo v ZDA iz aprila 2011. Patentno bitko velikana bijeta v več državah, zgodba pa je povsod enaka: Apple Samsung obtožuje kopiranja dizajna, Samsung pa ameriškega konkurenta neupravičene uporabe tehnoloških rešitev.

Strokovnjaki razsodbo ocenjujejo kot zmago Samsunga na domačih tleh. Južnokorejsko sodišče mu je namreč priznalo, kar so sodišča v Evropi večinoma zavrnila: da Apple krši njegove tehnološke patente. Sodišča na stari celini namreč večinoma ocenjujejo, da Samsungove rešitve že sodijo med industrijske standarde, Evropska komisija pa celo preučuje, ali južnokorejsko podjetje s svojimi pogoji uporabe te tehnologije ne krši pravil konkurence.

Ena ključnih bitk se sicer še odvija na sodišču v ZDA. Tam bi lahko Samsung, če mu sodišče prepove prodajo proizvodov na ameriškem trgu in naloži veliko denarno kazen, izgubil največ. Razsodba v ZDA naj bi bila znana v prihodnjih tednih.

Samsung je sicer v drugem letošnjem četrtletju še okrepil prednost pred Applom na trgu pametnih telefonov. Prodal jih je 50,2 milijona, medtem ko je iphone kupilo 26 milijonov ljudi.