Zanimivosti

Rover Radovednost opravil svojo prvo vožnjo na Marsu

STA
23. 8. 2012, 09.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Vesoljski raziskovalni robot Radovednost je v sredo opravil svojo prvo vožnjo po Marsu.

Kot so sporočili iz Nase, je bila vožnja uspešna, rover pa je očitno povsem mobilen. Za začetek je sicer 2,5 milijarde dolarjev vredno vozilo opravilo pot, dolgo le nekaj metrov, in na koncu počakalo šest metrov od točke, kjer je pred 16 dnevi pristalo.

Po vožnji je Radovednost na Zemljo poslal fotografijo, na kateri je jasno videti sledi, ki jih je pustil na površju Rdečega planeta: zapeljal je štiri metre naprej, se obrnil za 90 stopinj, peljal še nekaj metrov ter počakal šest metrov od točke pristanka.

Te se je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP prijelo ime "Pristajališče Bradbury" po slovitem pisatelju znanstvene fantastike Rayu Bradburyju, ki je umrl junija letos. Izpod peresa Bradburyja sta med drugim prišli deli Fahrenheit 451 in Marsovske kronike. Še posebej slednje naj bi pomagale navdihniti misijo Radovednosti.

Od pristanka na Marsu 5. avgusta je rover najprej opravil popoln "zdravstveni pregled", potem pa je začel vrsto preizkusov. Med drugim je že uporabil svoj laser, s katerim je iz oddaljenosti nekaj metrov izvrtal manjšo luknjo v skalo.

Nasine strokovnjake sedaj čaka še testiranje Radovednosti pri zbiranju vzorcev. "Sposobnosti zbiranja vzorcev še nismo vadili in to je ključen, ključen, ključen element roverjeve znanstvene misije," je povedal eden od uslužbencev Nase. Celotna misija bo trajala predvidoma dve leti.