Televizijska voditeljica

Bernarda Žarn: »Saj veste, nihče ni vedno nasmejan«

Eva Jandl
28. 4. 2021, 19.30
Deli članek:

Priljubljena televizijska voditeljica Bernarda Žarn o tem, kateri dan v tednu je njena nedelja, ko lahko počiva, katero vprašanje sliši največkrat in kje je tisti kraj, kjer nima nihče nobene težave.

Žiga Culiberg
Od gostov v studiu vedno izve kaj novega, sama pa svojo zasebnost nerada deli z javnostjo.

Za vami je 200 delovnih nedelj, ki ste jih kot voditeljica oddaje Vikend paket preživeli v studiu. Kateri dan je torej vaša nedelja, dan, ko se »ne dela«, in kaj takrat najraje počnete?

Ja, z delovnimi nedeljami se teden drugače postavi in tako je kak drug dan moja nedelja; kateri dan je to, je odvisno od drugih obveznosti. Takrat grem najraje v naravo, na kak hrib ali vsaj v bližnji gozd.

O vas pravijo, da ste vedno nasmejani – se tudi vam zdi tako? Kaj vas potre in kako se spet spravite v dobro voljo?

Saj veste, nihče ni vedno nasmejan, vsakogar življenje tudi skrbi in srbi. A poskušam svoj pogled in misli usmerjati k dobremu in lepemu ter med spotikanji življenja iskati razloge za hvaležnost. Ko je hudo, pa dobro denejo pogovori z iskrenimi prijatelji, modrimi ljudmi, šport, sprehodi v naravi, branje knjig. Predvsem pa zaupanje življenju in vera, da se, dokler smo živi, lahko še vse uredi, ter zavedanje, da obstaja samo en kraj na tem svetu, kjer nihče nima več nobene težave – pokopališče.

Ste zelo natančna izpraševalka in od gostov vedno izveste kaj novega. Ste kdaj koga že spravili v zadrego? Se vedno dogovorite, o čem želi gost javno govoriti in o čem ne?

Zelo spoštujem goste in njihova življenja, v vsakem želim najti kaj navdušenja vrednega. Teme in smer pogovora po navadi vnaprej začrtamo, seveda se prepustim tudi navdihu trenutka, a poskušam čim bolj upoštevati želje in meje gostov.

Tudi sami skrbno varujete svojo zasebnost, katero vprašanje vas spravi v največjo zadrego in katero vprašanje največkrat slišite? Kako odgovarjate nanje?

Vsak po svoje živimo in super se mi zdi, da nekateri z veseljem delijo svoje zasebno življenje z javnostjo, če jim to dobro dene. Meni ne, predvsem pa mojim najbližjim ne, in to je prav spoštovati. Zato tudi z gosti v oddajah poskušam vselej vnaprej začrtati mejo, prek katere ne bomo pogledovali.

In katero vprašanje največkrat slišim? Kje imam Jožeta. (smeh) In povem, da večinoma kar po svoje hodi po tem svetu. (smeh)

Ste strastna bralka knjig, si jih kupujete ali izposojate v knjižnici? Ali knjige tudi posojate prijateljem, kolegom, ali tega ne počnete? Katera knjiga vas trenutno navdihuje?

Knjige kupujem, dobivam v dar, jih podarjam in posojam. V knjigah podčrtujem in označujem misli, odstavke, ki se mi zdijo še posebej zanimivi, zato mi je hudo, če se izposojene knjige ne vrnejo – tako namreč postanejo na nek poseben način moje in se jih ne da nadomestiti z na novo kupljeno knjigo. V zadnjem času sta me najbolj navdihnila roman Janija Virka z naslovom Jaka in Vane, zgodba iz osemdesetih in pesniška zbirka Saše Pavček z naslovom Zastali čas.