Igralka

Ljerka Belak: Živeti moraš svoje življenje, voziti svojo 'špuro'

N.S.
28. 4. 2021, 20.00
Deli članek:

Pred dnevi je na dan prišla tragična vest, da nas je za vedno zapustila legendarna igralka Ljerka Belak, ki je v svoji bogati karieri upodobila tako močne ženske iz svetovne in slovenske dramske klasike kot tudi komične like, vpisala pa se je tudi v zgodovino slovenskega filma. Dobitnici Borštnikovega prstana so se poklonili številni igralski kolegi in prijatelji.

Revija Zvezde
Ljerka Belak

Slovenska gledališka in filmska legenda, ki je zadnja leta bila bitko s sladkorno boleznijo, je prejela številne nagrade in se gledalcem vtisnila v spomin po nepozabnih vlogah.

»Sam svoj gospod moraš biti. Naj bo moda, nič ne rečem, ampak ti moraš živeti svoje življenje, voziti svojo 'špuro',« je legendarna igralka Ljerka Belak dejala pred leti. Številni Slovenci in Slovenke se je bodo spominjali za vedno, saj je pustila neizmeren pečat v gledališkem in filmskem svetu. »Energija, sugestivnost, predanost, artikuliranost, duhovitost, polnokrvnost, kreativnost, nevsiljivost, niansiranost, pretresljivost … Vse to so besede, s katerimi so najpogosteje označevali igralsko umetnost Ljerke Belak,« je o pokojni igralki povedal priznani režiser Vinko Möderndorfer.

PREJELA JE SKORAJ VSE NAGRADE

Ljerka je s svojimi igralskimi interpretacijami dokazovala, da je izvrstna igralka, stala pa je na odrih skoraj vseh slovenskih gledališč. Za njen igralski razvoj je brez dvoma zelo pomembno delo v Slovenskem ljudskem gledališču Celje, kjer je bila zaposlena od leta 1971 do 1993, potem se je pridružila igralskemu ansamblu Mestnega gledališča ljubljanskega, kjer je kot mojstrica poglobljenih karakternih vlog pa tudi kot odlična komedijantka blestela vse do upokojitve. »Gledališče je nekaj najlepšega na svetu, čeprav te požre celega,« je nekoč dejala o svoji igralski strasti. Ljerka Belak je leta 1981 za svoje delo prejela nagrado Prešernovega sklada, leta 1987 Severjevo nagrado, leta 1989 Borštnikovo nagrado za vlogo gospe Peachum v Operi za tri groše ter naziv žlahtna komedijantka na Dnevih komedije v Celju za vlogo služkinje Berte v megakomediji Špas teatra Stevardese pristajajo. Leta 2015 je prejela Borštnikov prstan in nato še častno Ježkovo nagrado ter mnoge druge. Ljerka Belak ni samo igralka, ki je v bogati karieri navduševala v pravi paradi komičnih in resnih vlog, tako v gledališču kot pred kamero, bila je ljubljenka gledalcev ter znan obraz filmskih platen in televizijskih ekranov, ljudje se je bodo spominjali po vlogah, ki so gledalcem prinesle smeh, čustva in veselje. Po upokojitvi je poleg drugih občasnih projektov od leta 2012 dalje na Radiu Slovenija vodila oddajo Storž (Starejši v tretjem obdobju renesanse življenja). Čeprav jo je huje prizadela sladkorna bolezen, ki ji je pred nekaj leti tudi otežila gibanje, je bila ves čas optimistka. Vsi gledališčniki se bodo Ljerke spominjali kot neverjetnega navdiha, polne dobre volje in energije, talenta, ki ga nima vsakdo, in predvsem kot ženske z velikim srcem. Prav zato je novica o smrti legendarne igralke pretresla številne igralske kolege, od Tanje Ribič do Mojce Funkl, vsi pa so se ji poklonili na družbenih omrežjih in se od nje poslovili z velikim poklonom.