Posledice odmika

Princ Harry zdaj doživel še ta hud udarec

S.Č.
18. 4. 2024, 10.09
Posodobljeno: 18. 4. 2024, 10.43
Deli članek:

V zadnjem času se princ Harry sooča z vrsto pravnih in finančnih izzivov, s katerimi se srečuje po izstopu iz britanske kraljeve družine.

Profimedia
Princ Harry

Najnovejši v nizu udarcev je sodna odločitev, ki od njega zahteva plačilo visokih sodnih stroškov v povezavi z izgubljeno pravno bitko proti britanskemu notranjemu ministrstvu glede policijske zaščite.

Pravni boji se nadaljujejo

Po odhodu iz kraljeve družine skupaj z ženo Meghan Markle januarja 2020 se je princ Harry znašel v pravnem spopadu z notranjim ministrstvom, saj ni bil več deležen enake ravni policijske zaščite. Harry, ki zdaj živi v Združenih državah, je primerjal grožnje, ki jih doživlja, s tistimi, ki so bile usmerjene proti njegovi pokojni materi, princesi Diani.

V februarju je doživel sodni poraz, ko je izgubil dvoletno pravno bitko, ki jo je sprožil proti ministrstvu. Da so težave še večje, je sodnik zavrnil njegovo prošnjo za zmanjšanje zneska, ki ga mora plačati za kritje pravnih stroškov, in določil, da mora pokriti približno milijon funtov.

Finančna bremena se kopičijo

Britanski mediji poročajo, da bo moral Harry poleg pravnih stroškov plačati tudi 90 odstotkov stroškov, ki jih je imelo notranje ministrstvo v tem pravnem postopku. Vladni stroški so dosegli več kot pol milijona funtov, vključno z odvetniškimi honorarji in sodnimi taksami. Harryjevi lastni pravni stroški ostajajo neznani, vendar bi lahko bili primerljivi z vladnimi izdatki.

Pravne možnosti in prihodnji koraki

Čeprav je bil njegov zahtevek na višjem sodišču zavrnjen, Harry še vedno lahko išče pravico na prizivnem sodišču. Kljub temu so sodnikove besede v zvezi s pritožbo, da je to primer, ki ga je že izgubil, pokazale, da ima za uspeh kaj malo možnosti.

Ta zadnji pravni in finančni udarec za Harryja prihaja v času, ko si tako on kot Meghan prizadevata za utrditev svojega novega življenjskega sloga in poslovnih podvigov v ZDA. Pritiski, ki izhajajo iz stalnih pravnih bojev in finančnih obveznosti, lahko dodatno vplivajo na njune za prihodnost.