Breskvica obtožbe zavrača

Srbska evrovizijska drama se nadaljuje: »Moja pesem ne poje o kosovskem genocidu«

A. M./STA
7. 3. 2024, 17.14
Posodobljeno: 7. 3. 2024, 17.23
Deli članek:

Nezadovoljni gledalci glasbenega tekmovanja Beovizija so za soboto napovedali protest pred sedežem srbske javne radiotelevizije RTS, da bi izrazili svoje nezadovoljstvo nad zmagovalko. Na Beoviziji, na kateri Srbija izbira svojega predstavnika za pesem Evrovizije, je po odločitvi komisije zmagala Teya Dora, čeprav so gledalci največ glasov prisodili pevki Breskvici.

Posnetek zaslona / RTS
Breskvica ne poje o genocidu.

Največ glasov gledalcev je dobila Anđela Ignjatović – Breskvica, s skladbo 'Gnezdo orlovo', medtem ko je strokovna žirija največ točk prisodila Teyi Dori s pesmijo 'Ramonda'. Del gledalcev je z izidom tekmovanja nezadovoljen. Menijo namreč, da bi morala Srbijo zastopati Breskvica, zato so za to soboto napovedali protest pred zgradbo RTS v Beogradu. Nekateri so mnenja, da je bila Breskvica zmage oškodovana zaradi političnega motiva – njena pesem naj bi domnevno opevala srbsko povezavo s Kosovim.

Kontroverzna tematika njene pesmi naj bi šla celo tako daleč, da so jo nekateri označili za genocidno pesem. Govorila naj bi o etničnem čiščenju Albancev s Kosova oz. pripojitvi Kosova Srbiji, kar pa bi bilo iz smeri evrovizijskega komiteja strogo prepovedano kot vsebina za sodelujočo pesem. S podobnim problemom se trenutno srečujejo tudi v Izraelu.

Breskvica je po dneh tišine obtožbe zavrnila. "Ničesar ne bom pretirano komentirala. Povedala sem že, da mislim, da sem vsaj malo inteligentnejša od ljudi, ki to pišejo. Pesem govori o boju med dobrim in zlim," je dejala za televizijo Prva TV.

'Gnezdo orlovo' ima na omrežju Youtube že 2,6 milijona ogledov. Glasbo za pesem sta napisala Miloš Stojković Henny in Ivan Đurđević, besedilo pa Relja Putniković - Torinno.